Berlin 2018

Skribent

Patrik Linderholm

18 februari 2018 | 15:00

Robert Pattinson om #MeToo: "Fantastiskt när dammen brister"

Skådespelarna Robert Pattinson och Mia Wasikowska är på plats på filmfestivalen i Berlin och passade på att kommentera den allt mer omslutande #MeToo-rörelsen - något som kopplas starkt till deras nya film "Damsel".
I "Damsel" av regissörsduon David och Nathan Zellner spelar Pattinson den säregne cowboyen Samuel Alabaster som är på resa genom den amerikanska vildmarken för att rädda sitt livs kärlek Penelope (Wasikowska) som enligt honom kidnappats av en hänsyslös man. Riktigt så är dock inte fallet och ju längre in vi kommer i denna smått bisarra westernkomedi (läs vår recension här) desto mer faller den in som en oväntad röst i den växande #MeToo-rörelsen.

Under presskonferensen till filmen passade skådespelarna på att kommentera rörelsen, som blivit allt mer betytande i Hollywood.

- Om man tycker att man har behandlats fel men känner att man inte har rätten att berätta om det för någon eller att man mobbas till tystnad - det är en av de värsta grejerna som finns. Därför är det fantastiskt när dammen brister och folk kan börja känna att de har tillräckligt med stöd för att säga ”du kan berätta vad som hände dig och sitta säkert”, säger Robert Pattinson.

Även motspelerskan Mia Wasikowska håller med.

- Jag tror det här är en del av en växande medvetenhet kring hur man kan förändra hur kvinnor uppfattas, vare sig det rör sig om filmer eller kultur eller hur de representeras. Ju mer vi ser av starka kvinnor och kvinnor med starka röster eller kvinnor som utmanar förväntningar, desto större blir effekten.

Berlins filmfestival pågår mellan 15-25 februari. "Damsel" har i nuläget inget svensk premiärdatum.
| 18 februari 2018 15:00 |