Film

Skribent

Mats Karlsson

14 juni 2010 | 12:40

Ridley Scott snackar kommande Aliens

Scott var en av gästerna vid Los Angeles Times Hero Film Festival och där passade han på att berätta mer om de två kommande Alien-filmerna som han ska göra härnäst.

Ridley Scott har nu återhämtat sig tillräckligt från sin knäoperation som hindrade honom att närvara vid Cannes Filmfestival tidigare i år. Scott blev väldigt förtjust och överraskad över idén att visa hans gamla klassiker "Alien" och "Blade Runner" efter varandra på festivalen.

- Scott var förvånad att vi skulle visa två av hans filmer efter varandra. Han skojade och sa att han önskade att vi hade gjort det när "Blade Runner" hade biopremiär eftersom den floppade. Filmen gick upp samtidigt på biograferna som "E.T.", säger festivalvärden Geoff Boucher till Collider.

I den första "Alien"-filmen när Kane (John Hurt) får en Face Hugger i ansiktet ser han skelettet av en jätte sittandes i en stol. Den här varelsen referas till "The Space Jockey" och Scott sa att han har alltid undrat vem varelsen var och hans story är. Nu säger Scott att varelsen nu har en story. Manuset är skrivet och nu håller han på med förberedelserna till scener som kommer att börja med att berätta hur "The Space Jockey" ska passa in i Alien-världen.

Scott sa att han var alltid förvånad att ingen annan utforskade bakgrundstoryn om "The Space Jockey" i uppföljarna eftersom det var så uppenbart i första filmen. Storyn har ingen bestämd tidslinje förutom att det utspelar sig väldigt långt före första "Alien"-filmen, så att de kan få in tillräckligt material för två filmer. Scott förklarade också att så fort man förstår historien med hur Space Jockey stöter på aliens, får man reda på hur de hamnade där.

Scott berättade också hur det gick till när "Alien" kom till. Han försökte få till något efter "The Duelists" och efter ett möte i Hollywood tog hans producent med honom för att se "Star Wars". Scott sa att han hade känt starka vibbar i den fullsatta biografen som han inte hade känt på länge och han gick ut därifrån med stor avundsjuka. Några månader senare hamnade manuset till "Alien" på hans skrivbord och han kände sig tvungen att göra den.

Scott berättade att han var den femte personen att läsa manuset och det låg i farozonen att inte bli av. Den ursprungliga budgeten var 4.2 miljoner dollar, men efter att ha spenderat flera månader att rita storyboards blev filmbolaget exalterade och dubblade budgeten.

- Scott älskar "Alien"-franchisen och var ganska upprörd att de aldrig frågade honom att komma tillbaka. Han visste inte ens att de skulle göra en uppföljare förrän de startade inspelningen, berättar Boucher.

Scott har ägnat mycket tid till undervattensresearch för de kommande filmerna. Den här filmen kommer gå djupt in i möjligheterna för terra forming och det faktum för vad som skulle krävas för att människorna skulle lämna jorden.

| 14 juni 2010 12:40 |