Film

Skribent

Mats Karlsson

5 juni 2012 | 15:01

Ridley Scott gör film om "Moses"

Den engelske filmmakaren säger att han jobbar på en filmatisering om den välkända bibliske profeten.

Bibliska historier är hett i Hollywood just nu. Darren Aronofsky är i startgroparna för sin filmatisering "Noah" och Steven Spielberg planerar att göra filmen "Gods and Kings", en annorlunda berättelse om Moses. Men nu avslöjar Ridley Scott att han jobbar på en filmatisering om den bibliske profeten som enligt sägnen delade Röda Havet, Moses.

- Jag har något annat på gång och jag håller redan på med det. Den heter "Moses"... Allvarligt talat. Den kommer att bli av, säger Scott till Esquire.

Så fort han hade avslöjat sina planer ångrade han sig, men gjort är gjort och han berättade vad som lockar honom med Moses.

- Det som intresserar mig med Moses är inte det uppenbara som alla redan känner till. Det är saker som hans relation med Ramses II (egyptisk farao). Ärligt talat lyssnade jag dåligt i skolan när jag fick berättelsen om Moses berättad för mig. Några detaljer i hans liv är exceptionella, berättar Scott.

Det är dock inte första gången man gör film om Moses. En av de större filmerna är "De tio budorden", där Charlton Heston porträtterade Moses. Något som talar för detta projekt är givetvis att det är knappast ett nytt oprövat område med storslagna epos för Scott. År 2000 gjorde han den hyllade moderna klassikern "Gladiator" där han visade att han var rätt man för jobbet.

När Ridley Scotts version av "Moses" skulle bli av är osäkert. Närmast ska han göra "The Counselor" och en uppföljare till "Blade Runner". Sedan är bara en tidsfråga innan Fox ger grönt ljus till en uppföljare till "Prometheus" och troligtvis vill han inte släppa den till en ny regissör som hände med "Alien". Något som han idag känner sig besviken för att han inte fick förnyat förtroende av Fox. Idag är i alla fall hans status i Hollywood mycket bättre och har möjligheten att själv välja huruvida han vill göra uppföljaren eller inte.

| 5 juni 2012 15:01 |