Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 november 2021 | 12:00

Ridley Scott är näste man att såga superhjältefilmer

"Tråkiga som fan!" lyder den 83-årige regissörens dom.
Ingen kan förneka Ridley Scotts bidrag till science fiction-filmen. Med klassiker som "Alien" och "Blade Runner" har han skapat några av de mest ikoniska filmerna i genren. Och tack vare andra filmer som "Thelma & Louise" och "Gladiator" bakom sig har han en av Hollywoods tyngsta meritlistor.

Men skulle Marvel ringa, så lär Ridley Scott slänga på luren och bränna upp telefonen. I en intervju med Deadline ställer han sig på Martin Scorseses sida, och kallar dagens superhjältefilmer för "tråkiga som fan".

- Deras manus är jävligt dåliga. Jag tycker att jag har gjort tre superhjältefilmer med fantastiska manus. Den ena är "Alien" med Sigourney Weaver, den andra är fucking "Gladiator" och den tredje vore Harrison Fords "Blade Runner". De är superhjältefilmer, menar Ridley Scott.

- Så varför har superhjältefilmerna inte bättre handling? Kom igen, de räddas mest av sina specialeffekter, och det blir tråkigt för alla som jobbar med specialeffekter, när pengarna finns.
 
 
Men han verkar också ha hittat en favoritfilm hos DC, och passar på att hylla Joaquin Phoenix närmast Shakespearianska insats i "Joker" (2019).

- Joaquin kan göra vad som helst. Så när han tar sig an "Joker", det finns ögonblick i den filmen jag aldrig sett innan. Den där trasiga själen. Det är vad jag letar efter. Hur kommer hans version av Napoleon bli?

Scott har jobbat med Phoenix tidigare på "Gladiator" (2000) och nu samarbetar de på "Kitbag", en film om den franske krigsherren Napoleon Bonaparte. Regissören är också dubbelt bioaktuell i höst, med historiska dramat "The Last Duel" och med verklighetsbaserade "House of Gucci".
| 14 november 2021 12:00 |