Film

Skribent

Tobias Andersson

7 maj 2023 | 14:30

Richard Dreyfuss om Oscarsgalans mångfaldsregler: ”Får mig att kräkas”

”Hajen”-skådisen reagerar starkt på akademins nya regler om inkludering. Samtidigt hyllar han Laurence Oliviers rollinsats som färgad i klassiska ”Othello”.
Inkludering och mångfald är omdebatterade frågor inom filmbranschen. Näst på tur att hälla bensin på den heta debatten är ingen mindre än den Oscarsbelönade skådespelaren Richard Dreyfuss. Och han är inte nådig i sitt uttalande om vad han anser om Oscarsakademins arbete för att stärka mångfalden i branschen.
 
– De får mig att kräkas, sa han i en intervju i tv-programmet Firing Line.
 
Han fortsatte:
 
– Det är en konstform och ingen borde säga till mig som konstnär att jag måste ge efter för de senaste uppfattningarna om vad moral är.
 
Herr Dreyfuss när han lipar åt Oscarsgalans nya regler.
 
Oscarsakademin har länge arbetat för att få in fler underrepresenterade grupper i branschen. Nästa år träder nya regler i kraft för att en film ska få vara med och tävla i kategorin Bästa Film. Reglerna blir så att en viss procent av de som arbetar med filmen måste komma från en minoritetsgrupp. Dessa regler verkar som sagt inte riktigt gå hem hos Dreyfuss.
 
– Vad är det vi riskerar? Att skada någons känslor? Det är inget vi kan stifta regler om.
 
Men samtidigt passar han på att hylla Laurence Olivier när han axlade rollen som svart man i filmatiseringen av Shakespeares ”Othello” från 1965.
 
– Har någon någonsin sagt till mig att jag aldrig får chansen att spela en svart man? Sa Dreyfuss retoriskt. Det vore ju galet om någon som inte är jude blev nekad en roll i ”Köpmannen i Venedig”.
 
Laurence Olivier spelade rollen som svart man i "Othello" (1965). Något som hyllas av Dreyfuss.
 
Med Dreyfuss avslutande ord är nog inte detta heller det sista vi får höra från debatten om de kommande mångfaldsreglerna. Från och med 2024 kommer de att träda i kraft.
| 7 maj 2023 14:30 |