Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 september 2020 | 09:50

Oscarsgalans nya regler: kräver mer mångfald i Bästa film-kategorin

Från och med 2024 måste filmer som vill tävla om Bästa Film uppfylla fyra specifika krav.
Mångfald och inkludering - ständigt omdebatterade frågor i Hollywood och filmvärlden. Nu får filmskapare och studios ytterligare en anledning till att granska sig själva, och se över vilka som får synas i och jobba bakom kulisserna på deras filmer.

Oscarsakademin (AMPAS) presenterar idag nya regler som gäller för de filmer som vill tävla i kategorin Bästa film. Målet är att släppa in fler kvinnor, färgade, hbtq-personer, och andra underrepresenterade grupper i filmbranschen. 
 
Akademin menar att filmerna "måste bredda sig för att bättre spegla den globala befolkningen och publiken" och att man härmed tar sitt ansvar för att det ska bli verklighet. Variety har mer detaljer för den som vill fördjupa sig i de exakta reglerna, nedan kommer en enklare summering.

Från och med år 2024 ska filmerna i Bästa film-kategorin uppfylla två av följande fyra krav:

A. Representation framför kameran och i handlingen

Exempel: Minst en av huvudrollerna eller de större birollerna ska vara av en underrepresenterad etnicitet, ex asiatisk, afroamerikansk eller latino.
 
Alternativt: Minst 30 procent av de mindre rollerna ska komma från underrepresenterade grupper.

Alternativt: Filmens handling eller teman fokuserar på minoritetsgrupper.

B. Kreativt ledarskap och projektledare

Exempel: Minst två ledare eller avdelningsschefer (regi, foto, manus, casting director, kostym, foto, ljud etc) ska vara kvinnor, hbtq eller representera andra minoritetsgrupper. Minst en av dessa positioner ska gå till en person som är svart, asiat, latino eller av annan härkomst.

C. Skapa arbetstillfällen i branschen

Filmens distributörer eller finansiärer ska erbjuda betalda praktikplatser till underrepresenterade grupper. Detsamma gäller för filmstudios på de flesta avdelningar inom produktionen.

D. Representation inom PR och marknadsföring

Studion eller filmbolaget ska ha flera chefer på seniornivå från underrepresenterade grupper. Det gäller på avdelningar för marknadsföring, pr eller distribution.
 
Till underrepresenterade grupper räknas: kvinnor, personer av annan härkomst och hudfärg (svarta, latino, asiater etc), hbtq-personer, samt personer med handikapp eller annan funktionsnedsättning (ex. döva eller hörselskadade).
 
 

Nya Oscarsreglerna väcker många frågor

 
Vi kan förhoppningsvis alla enas om att diversitet är menat som något gott. Det innebär att nya röster får en chans att höras, nya filmskapare släpps fram, och fler och annorlunda berättelser får synas på vita duken. I slutändan handlar det om att alla i publiken ska kunna känna igen sig och relatera.

Frågan har dock alltid varit om hur det ska uppnås, i ett stelt och konservativt Hollywood som inte förändras i önskvärd takt. AMPAS nya krav (om än inte särskilt omöjliga att uppnå) är en rejäl spark i baken - de lägger ett tungt ansvar på filmbranschen. Och de väcker inte minst en hel del frågor. Är det rätt väg att gå? Hur tänkte man exempelvis tvinga filmarbetare att avslöja sin sexuella läggning? Känns det inte lite skevt att Akademin lägger sig i filmernas handling?

Jag skulle inte bli helt förvånad om de nya reglerna möts av en backlash, ungefär som vid förslaget om en "populär-Oscar" tänkt att tilldeas en publiksuccé (idén skrotades snabbt). AMPAS intentioner är säkert goda, men om planen verkligen är hållbar - det lär Hollywood få svara på inom närmsta tiden.
 
Vad tycker ni om Oscarsgalans nya regler? Kommentera nedan.
| 9 september 2020 09:50 |