Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 augusti 2019 | 07:35

Rian Johnson om varför han tog så många risker i "The Last Jedi"

"Star Wars" handlar om att tänja på gränserna och kliva utanför ramen, enligt den kritiserade regissören.
Fansens splittrade åsikter om "The Last Jedi" är välkända nuförtiden. Framför allt har den kritiska sidan gjort sig hörd på internet, de som inte gillar många av de beslut som regissören tog. Rian Johnson vände upp och ned på våra förväntningar efter J.J. Abrams "The Force Awakens", på gott och ont.

I en ny podcast-intervju med Joseph Gordon-Levitt avslöjar han varför han tog så många risker med den älskade filmserien:

- Så snart man börjar tänka på hur man inte ska kliva utanför ramarna, så tänker man inte som skaparna bakom originalfilmerna. Med varje film ville de tänja på gränserna, kliva utanför ramen och ta karaktärerna till nya, överraskande platser. Det är därför de där filmerna är så bra. Det är därför de lever. Hade de tittat på vad som gjorts tidigare och sagt: "Å, bäst att inte göra det för annorlunda" så hade det blivit en helt annan sak.
 
 
Rian Johnson har en poäng, även om många av hans beslut har blivit hårt kritiserade. Det känns som att fansen på nätet vill bli överraskade, de vill se "nytänkande, originella idéer" samtidigt som de skriker "det här är inte så Star Wars brukade vara".

Det är omöjligt att göra alla nöjda. Men engagemanget kring "Star Wars" visar att det fortfarande är en av de största filmserierna där ute. Och att en filmskapare som tar sig an nya kapitel måste stålsätta sig för kritiken som onekligen kommer med jobbet.

Nu ser vi fram emot december och Abrams "The Rise of Skywalker" som får avsluta trilogin och Skywalker-sagan.
| 22 augusti 2019 07:35 |