Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

19 januari 2019 | 15:00

Regissören Lee Unkrich lämnar Pixar efter 25 år

Mannen bakom "Toy Story 3" och "Coco" ser fram emot nya äventyr.
Den tvåfaldigt Oscarsvinnande regissören Lee Unkrich lämnar sitt Pixar-hem. Filmskaparen skriver på Twitter att det är dags för nya äventyr. Men inte hos en annan studio, istället ska han ägna sig åt... hobbies och familjeliv, enligt THR.
 
 
"Jag ska inte gå över och göra film för en annan studio. Istället ser jag fram emot att spendera välbehövd tid med familjen och på intressen som länge har fått vänta", skriver han i ett uttalande.

Unkrich har varit en del av Pixar sedan 1995, då han klippte långfilmen "Toy Story" - världens första datoranimerade film som satte Pixar på kartan. Han fick förtroendet att regissera "Toy Story 2" tillsammans med John Lasseter och Ash Brannon, och fler av studions klassiska filmer. "Toy Story 3" från 2010 blev Unkrichs första film som solo-regissör. Och häromåret hyllades han igen för den färgsprakande äventyrsfilmen "Coco".
 
Han och flera av Pixar-veteranerna står också bakom handlingen i kommande "Toy Story 4", med biopremiär i sommar.
 
 
Pete Docter ("Insidan ut") berättar för THR hur betydelsefull Lee Unkrich har varit:

- Lee kom till Pixar medan vi jobbade på första "Toy Story", och han har haft ett stort inflytande på alla Pixar-filmer sen dess. Han bokstavligen lärde oss rookies allting om bildkomposition och klipp.

Lee Unkrich är den andra Pixar-personligheten som lämnar studion. För drygt ett år sen fick chefen John Lasseter sparken efter en våg av #metoo-anklagelser.
| 19 januari 2019 15:00 |