Serie

Skribent

MovieZine

2 mars 2019 | 12:45

Regissören Dan Reed om omtalade "Leaving Neverland"

"Folk kommer få ändra sin uppfattning om Michael Jackson", säger regissören bakom den kontroversiella dokumentären "Leaving Neverland" - snart på SVT.
Inför söndagens premiär på amerikanska HBO säger regissören Dan Reed att vi kanske kommer se annorlunda på popstjärnans musik framöver.

Dokumentär-teamet har träffat 36-årige Wade Robson och 40-årige James Safechuck, som pratar om sina upplevelser på Michael Jacksons Neverland Ranch när de var sju och tio år gamla. Männen påstår sig ha blivit sexuellt utnyttjade av popstjärnan, något som de insåg och förstod först i vuxen ålder.

- Jag sa till dem att vi måste granska övergreppen i detalj. Publiken får inte tvivla på vad som hände. Vi måste klargöra att det inte handlade om vänskapliga kramar eller beröringar. Jag ville inte heller att de skulle försöka tolka saker, bara berätta vad som hände, berättar regissören i en ny intervju i Entertainment Weekly.
 

Wade Robson, regissören Dan Reed och James Safechuck.
 
Dan Reed berättar vidare att hans intervjuobjekt, som barn, inte förstod att något var fel i deras relation med Jackson.

- Som Wade berättar i intervjun, han tyckte det kändes helt naturligt. Det var en förlängning av deras relation. Om vi glömmer bort att det handlar om en sjuårig pojke och en 31-årig man, så var Michael snäll och kärleksfull, och han tvingade sig inte på dem fysiskt. Båda säger att det kändes som ett uttryck för deras närhet och kärlek. Det var därför som Wade kunde stå i vittnesbåset och ljuga (i ett tidigare åtal mot Jackson). Han försvarade sin vän och mentor, och han förstod inte att något dåligt hade hänt.

Regissören har inte pratat med några andra offer, men han tror att fler kan kliva fram efter att dokumentären har sänts.

- Det kan bli en vändpunkt. Folk kanske vågar prata då. Var de bara två? Det tror jag inte. Jag tror att pedofiler har en rovgirig aptit, de måste äta. Han hade många chanser. Små pojkar drogs till honom.
 
 
Många fans har reagerat mycket starkt på trailern som släpptes för några veckor sen, och fördömer filmen på förhand. Regissören Dan Reed kommenterar:

- Michael Jackson har en enorm skara fans. De flesta är vanliga människor som skulle bli förkrossade av att se filmen. Kommer de sluta lyssna på hans musik? Det är så de flesta journalister har reagerat, och jag är säker på att publiken kommer känna likadant. Folk får göra som de vill.

- Jag vet att om en Michael Jackson-låt spelades på ett barnkalas där mina barn var, skulle jag ta ett litet snack med DJ:n. Men jag vill inte att man ska förbjuda hans musik. Det är en del av människors liv och deras fina minnen. Han gjorde fantastisk popmusik, men han förgrep sig också på barn.
 
 
Jacksons dödsbo har stämt HBO och jämför dokumentären med "samma slags skvallertidnings-attack som Michael Jackson utsattes för när han levde". Intervjun med EW.com dyker också djupare in i de båda männens stämning mot Michael Jacksons dödsbo. Oavsett vad man tycker och tror om "Leaving Neverland" på förhand, är det intressant läsning kring vad som lär bli vårens mest omtalade dokumentär.

Dokumentären "Leaving Neverland" visas i två delar på SVT den 12 och 14 mars.
 
Kommer du titta på "Leaving Neverland"? Kommentera nedan.
| 2 mars 2019 12:45 |