Film

Skribent

Paul Dakwar

17 januari 2024 | 15:00

"The Creator"-skaparens första film gjordes på bara två dagar

Gareth Edwards senaste sci-fi-film “The Creator” har premiär på Disney+ idag. Men innan han gjorde “The Creator”, “Rogue One” och “Godzilla” skapade han en kortfilm ur intet på bara 48 timmar
En av de första filmerna som "The Creator"-regissören Gareth Edwards skapade var kortfilmen “Factory Farmed”, en dystopisk sci fi-film från 2008 om kloner som avlas och jagas. Den gjordes inför en tävling som London Scifi Film Festival anordnade det året. Tävlingen gick ut på att man skulle skapa en film i sin helhet under 48 timmar, utan någon tid att förbereda innan. Deltagarna fick bara rekvisita som de skulle använda och tilldelades enstaka dialoger som behövde vara med i filmen.
 
En ung Gareth Edwards gjorde då en drygt fem minuter lång kortfilm utan någon dialog (utom de enstaka tilldelade fraserna som repeteras i bakgrunden) i en miljö som var både kuslig och vacker. Musiken stod ingen mindre än Daniel Pemberton för – kompositören bakom musiken för kommande storfilmen “Ferrari”, hyllade “Spider-Man: Into the Spiderverse”, uppföljaren “Spider-Man: Across the Spiderverse”, och den otroliga fantasyserien “The Dark Crystal: Age of Resistance” (att Netflix valde att inte fortsätta med den är än idag ett mysterium).
 
Resultatet blev kortfilmen "Factory Farmed", vars skapelseprocess beskrivs av Edwards som både stressig och givande.
 
–  Det konstiga var att jag (då) var mer stolt över de två dagarnas arbete än jag varit under de föregående tio åren, eftersom vi hade så bråttom. Vi kunde inte planera någonting. Jag var tvungen att improvisera oss igenom den här lilla filmövningen, berättar Gareth Edwards när han gästar radioprogrammet KCRW inför premiären för “The Creator”.
 
Edwards kammade hem förstapriset i tävlingen, vilket sedan fick filmproduktionsbolaget Vertigo Films att få upp ögonen för honom. De producerade hans första långfilm “Monsters”, vilket blir startskottet för Edwards filmkarriär.
 
 
Gareth Edwards har nu gjort ett namn för sig själv med flera storfilmer på vita duken. Redan i “Factory Farmed” kunde man se Edwards egna stil och vision som var förlagan för hans alldeles unika gestaltning av “Star Wars”-världen i “Rogue One” och hans originella sci fi-film “The Creator”. 
 
"The Creator" finns nu att se på Disney+.
 
| 17 januari 2024 15:00 |