Film

Skribent

Viktor Eriksson

12 februari 2024 | 21:30

Regissören bakom Hitchcocks dummaste remake: ”Ville se vad som skulle hända”

Gus Van Sant avslöjar till sist poängen med det som blivit hans mest sågade film.
Regissören Gus Van Sant berättar i en ny intervju med Vulture varför han 1998 valde att göra en remake av Alfred Hitchcocks film “Psycho”.
 
“Psycho” från 1960 är en av filmvärldens största klassiker medan remaken med Anne Heche, Vince Vaughn, Julianne Moore, Viggo Mortensen och William H. Macy dissades av publiken och sågades jäms med fotknölarna.
 
Bland annat kritiserades den nya filmen för att filmskaparna försökte återskapa originalet bild för bild. Vilket gick ganska sådär. 
 
– Det var så nära vi kunde komma. Klippen från tagningarna var till och med tänkta att vara samma längd som originalet, men när vi klippte ihop den kände vi att sekvenserna behövde ha en annorlunda längd och rytm. “Psycho” var ännu ett cinematisk experiment, säger Gus Van Sant. 
 
På Vultures fråga om vad poängen med experimentet var svarar Gus Van Sant.
 
– Vi ville se vad som skulle hända.
 
 
– "Psycho" var en reaktion till hur Hollywood blev intresserade av remakes under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Även idag är det lättare rent berättarmässigt att använda karaktärer som publiken redan känner igen så att du inte behöver lära känna dem under de första 30 minuterna av filmen. Vi vet vem Batman är. Vi vet hans historia. Vi kan gå vidare till berättelsen, säger regissören.
 
Gus Van Sant säger att med remaken av "Psycho" ville han ta det hela ett steg längre.
 
– Om du ska ta något och råna det, varför passar du inte på och tar allting? Varför ens lämna vinklarna som regissören och fotochefen tog fram? Ju mer jag tänkte på det desto mer blev frågan: Vad skulle hända om jag faktiskt gjorde detta? 
 
Jämför Hitchcocks klassiker med Gus Van Sants kopia nedan:
 
| 12 februari 2024 21:30 |