Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 december 2022 | 12:15

Regissören bakom ”Blonde” svarar på kritiken: ”Publiken hatade filmen!”

Filmen om Marilyn Monroe har gjort många tittare upprörda, och Andrew Dominik vet varför.
Marilyn Monroe-biografin ”Blonde” har varit ett av höstens stora samtalsämnen i filmvärlden, och sedan premiären i Venedig har många kritiker varit upprörda över den nattsvarta historien. Även många tittare, som kanske förväntade sig en glamöros Hollywoodhistoria, chockades av regissörens bild av en ständigt plågad och exploaterad kvinna.
 
En vanlig kommentar har varit att Andrew Dominik själv bidrar till att exploatera filmstjärnan, på samma sätt som filmstudios och media gjorde under hennes storhetstid. Men är det så att folk hoppades på en tillrättalagd hyllning?
 
 
Vid en pressträff på Red Sea International Film Festival under helgen meddelade filmskaparen att trots allt är ”riktigt nöjd med att ha gjort så många upprörda”, rapporterar THR.
 
- Publiken hatade filmen! Vi lever nu i en tid få det är viktigt att visa upp starka kvinnor, och de ville se en nytolkning av Marilyn Monroe som en stark kvinna. Det är vad de ville se. Och om de inte får det, så blir de sura, förklarar Andrew Dominik.
 
- Vilket är märkligt, för hon är död. Filmen gör ingen skillnad. De menar att filmen exploaterar minnet eller bilden av henne. Det kan jag köpa. Men det var poängen med filmen. Att visa ikonen och hennes liv ur en annan vinkel. Men det ville de inte se.
 
 
Under sitt festivalbesök i Saudiarabien noterade Dominik också att ”tiomiljontals” har streamat ”Blonde” på Netflix. Han skyller filmens backlash på att amerikansk film har blivit ”för konservativ”, skriver People.
 
- Men jag är inte ute efter att göra godnattsagor.
 
Dramat med Ana de Armas släpptes på Netflix i slutet av september. Andrew Dominik har baserat sitt manus på Joyce Carol Oates biografi från 2000, som skildrar många av de mer tragiska händelserna i Norma Jean Bakers liv och framställer en ofrivillig stjärna som såg Marilyn som en roll att spela - en roll som hon inte alltid var helt bekväm i.
 
Obekvämt, tyckte även vår recensent. "Netflixfilmen tar sig generöst med tid för att berätta historien om Marilyn Monroe, men vältrar sig på tok för mycket i hur en vilsen, skör kvinna blir utnyttjad och misshandlad", skrev MovieZines Anna Sundell i sin recension.
 
Vad tyckte du om "Blonde"? Nöjd eller missnöjd med Andrew Dominiks skildring av Monroe? Kommentera gärna.
| 5 december 2022 12:15 |