Spel

Skribent

Lina Svensson

11 maj 2021 | 17:59

Regissör anklagar Capcom för plagiat i "Resident Evil: Village"

Ser inte det där monstret lite väl bekant ut? Det tycker åtminstonde filmskaparen Richard Raaphorst.
Obs. Varning för spoilers till dig som ännu inte har hunnit spela "Resident Evil: Village". Om du inte vill veta detaljer kring en av bossfighterna som äger rum ganska långt in i spelet bör du sluta läsa... nu!
 
Spelet "Resident Evil: Village" som släpptes i slutet av förra veckan har redan sålts i över tre miljoner exemplar. Vilket betyder att spelserien nu har passerat 100 miljonstrecket i antal sålda spel sedan den första titeln släpptes år 1996. Inte illa.  
 
Resident Evil-spelen brukar vanligtvis krylla av zombies. Men i "Resident Evil: Village" har Capcom valt att vidga vyerna och bjuda på varelser som vi inte har stött på i något av deras tidigare spel. Det bjuds på allt från vampyrer och varulvar till besatta dockor.
 
 
Välkända otäckingar som vi har stött på minst ett hundratal gånger i andra spel och filmer. Och även om det kan vara lätt hänt att likheter mellan skapares verk uppkommer när det handlar om att designa redan kända varelser tycks det ändå som att Capcom har lyckats lägga sin unika touch på dessa vidunder.
 
Men nu har en diskussion blossat upp gällande ett specifikt monster som ser lite väl bekant ut. Det tycker åtminstone regissören Richard Raaphorst som nu anklagar Capcom via sin Linkedin för att ha stulit en monster design från hans film "Frankenstein's Army" från 2013.
 
Large da537b802b396eeacb5472a41aaad425 sidebyside
Till vänster ser vi monstret från "Resident Evil: Village" och till höger monstret från "Frankenstein's Army". Och visst finns det likheter. 
 
Hans inlägg fick snabbt uppmärksamhet och Richard valde att förklara situationen vidare i en intervju med Eurogamer. Richard anser att designen på monstret i "Resident Evil: Village" är näst intill identisk med hans skapelse i "Frankenstein's Army".
 
Och som om det inte vore illa nog slutar inte likheterna mellan hans film och "Resident Evil: Village" där enligt Richard. Hela scenen då man möter bossen i spelet är som tagen ur hans film. Allt från miljöerna, kameravinklarna till att varelsen fattar eld och sprängs.
 
- Om de bara hade kunnat säga till mig att de ville ha med min design i deras nästa Resident Evil-spel, och att de skulle ha gett mig cred eller någon form av royaltybetalning som tack, skulle jag ha känt mig hedrad, smickrad och stolt. Men jag har inte hört ett ord från dem. 
 
 
 
Vad tycker du? Är detta plagiat?
| 11 maj 2021 17:59 |