Film

Skribent

MovieZine

4 april 2024 | 18:00

Veckans nya skräckfilm får högt betyg: ”Skakar liv i genren”

MovieZines recensent gillar bioaktuella ”The First Omen” och berömmer huvudrollsinnehavaren Nell Tiger Free.
Igår gick rysaren ”The First Omen” upp på svenska biodukar. Först ikväll, dagen efter premiär, får recensionerna släppas - då brukar varningsklockor ringa. När filmbolagen inte vill att recensenter tycker till om deras filmer är det vanligtvis ett tecken på en riktig kalkon.
 
Men oron var obefogad. För ”The First Omen” är kanon - iallafall enligt MovieZines recensent. Han delar glatt ut en 4:a i betyg till den här prequelfilmen till 70-talsklassikern ”Omen”, ni vet, den om en unge som visar sig vara ondskan själv.
 
"Förväntningarna är tyvärr låga när det kommer till en sådan här film" noterar Andreas Samuelson. "Men regissören Arkasha Stevenson finner nya sätt att skaka liv i både genren och franchisen. Här undviks onödiga CGI-effekter eller tröttsamma ”Conjuring”-spöken (...) Hon vaggar oss varsamt men bestämt in i berättelsen med symboliska bilder i kombination med etableringen av miljön och vår huvudkaraktär".
 
Dessutom hyllas en "tillfredställande upplösning" och mixen av body horror och konspirationsthriller, som höjer denna skräckfilm över medel.
 
 
Ros går också till skådespelerskan Nell Tiger Free (känd från "Servant") som spelar unga amerikanska nunnan Margaret. "Hon balanserar skickligt konsten att inte förvandla sin protagonist till en mesig torrboll och samtidigt göra henne sympatisk och trovärdig."
 
I rollistan finns också flera kända namn som Ralph Ineson, Sonia Braga, Charles Dance och Bill Nighy.
 
 
| 4 april 2024 18:00 |