Skribent

Sebastian Lind

31 juli 2021 | 18:00

Recension: Superb bildkvalité i Samsungs flaggskeppsmodell

Med Samsungs nya får du en exceptionell bildkvalité som gör denna tv till ett självklart val för den kompromisslösa entusiasten som vill ha det allra bästa.
“Du sa väl att det inte är en OLED?” var något jag fick höra av en bekant, imponerad av svärtan i Samsungs nya flaggskeppsmodell QN900A. Och det stämmer.
 
Med QN900A kör Samsung vidare på sin QLED-teknik, och tack vare nyheten Quantum Matrix Pro med nya ljuskällan Quantum Mini-LED är LED-ljusen 40 gånger mindre än vanliga LED-ljus. Detta ger en ökad precision av ljus i bilden, som övertygar med skarpare avgränsningar mellan ljus och mörker jämfört med tidigare modeller.
 
Quantum Matrix Pro innebär att fler än 4000 nyanser i både de ljusaste och mörkaste partierna kan återges, vilket är fyra gånger så mycket som i vanliga standardpaneler. Resultatet blir en jämn, fyllig svärta och kontraståtergivning som kan stå sida vid sida med en bättre OLED-modell utan att skillnaden i svärta blir särskilt märkbar.
 

Läcker och funktionell design

 
Designmässigt är Samsungs nya en fullträff. TV-ramen är 0,9mm tunn vilket på lite avstånd skapar illusionen av att tv:n bara är en enda stor bild. Bakom sitter en One Connect Box, som samlar alla anslutningar där du vill ha dem på ett smidigt sätt. Boxen gör det enkelt att hålla det snyggt och prydligt runt tv:n, då du kan välja att sätta den på baksidan eller till exempel gömma undan alla sladdar i ett mediaskåp.

QN900A har en 8K-panel, vilket innebär att bilden består av fler än 33 miljoner bildpunkter. Dessvärre är vi inte direkt bortskämda med material i 8K, så en motiverad fråga för många är säkert om det inte räcker med en 4K-tv tills vidare?
 
För de som tvivlar har Samsung utrustat QN900A med en avancerad AI-uppskalning som snyggar till vanlig HD- och 4K-upplösning genom maskininlärning. AI-uppskalningen fungerar på alla upplösningar, men blir naturligtvis bättre ju högre upplösning den har att arbeta med. Efter att ha kört några tester och jämförelser med äldre Samsung-modeller så kan jag säga att tekniken faktiskt funkar förvånansvärt bra! Särskilt 4K-material får en helt annan lyster och ger en mer livfull, levande bild jämfört med de renodlade 4K-modellerna.
 

Fjärrkontroll med solcellsladdning

 
Samsungs Tizen-baserade operativsystem känns igen för alla som haft en Samsung tidigare, men har fått sig en rejäl uppgradering och upplevs numera snabbare och mer responsivt. Att starta upp tv:n och hoppa rätt in i Youtube, Netflix eller vad du nu är sugen på går verkligen på ett ögonblick och borta är det störiga lagget som segade ner äldre modeller. Det är lättnavigerat och enkelt att plocka hem fler appar för den som vill utan att det någonsin känns som att gränssnittet krånglar.
 
Pluspoäng här för den nya fjärrkontrollen, som laddas automatiskt via ljus (solljus eller artificiellt spelar ingen roll). Detta gör den otroligt lätt att hålla i och man slipper byta batterier då och då – både bekvämt och miljövänligt!
 
 
QN900A passar synnerligen väl för spelfantasterna. Här finns stöd för HDMI 2.1 och High Framerate, vilket innebär att den fixar att visa tv-spel i 4K i hela 120 bilder per sekund – för de spel som stödjer det, vill säga. Responstiden ligger på 5.8ms, helt acceptabelt.
 
Det finns några Samsung-exklusiva funktioner i form av Super Ultra Wide Game View-läget, som ger en riktigt bred bild där du själv kan flytta bilden fritt uppåt eller nedåt för att få till bästa möjliga överblick eller inlevelse i spelet. Den andra nyheten, Game Bar, låter dig ändra olika spelspecifika inställningar samt se information som till exempel hur hög input lag eller vilken fps (bilder per sekund) du har i spelet just nu.
 

Levererar en oslagbar bild – men prislappen är därefter

 
Allt sammantaget är det inget snack om saken – Samsungs QN900A erbjuder en fantastisk klarhet och färgåtergivning, allt förpackat i en klockren design. När man jämför den nya flaggskeppsmodellen med tidigare års apparater är det en klar om än inte revolutionerande skillnad i generell bildkvalité.
 
Det stora kruxet med QN900A är priset. Eftersom tv:n är fullproppad med nya tekniska lösningar kostar den också därefter – 65-tumsmodellerna går loss på 60 000 kronor och 85-tumsmodellen betalar du just nu ögonvattnande 100 000 kronor för. Det är alltså frågan om en superb tv som levererar en oslagbar bild, men prislappen lär avskräcka de flesta förutom de mest kompromisslösa entusiasterna.
 
 
Teknisk specifikation:

Skärmformat: 65”, 75”, 85”
Tuner: Freeview Plus
8K: Ja
HDR10/HLG: Ja/Ja
Dolby Vision/Atmos: Nej/Nej
OS: Samsung Tizen
Mått: 2140 x 1872 x 1053mm (85” utan stativ)
Vikt: 43 kg
3D: Nej
Ingångar: 4x HDMI 2.1 (1x eARC), 3xUSB, 1xRF, ethernet
Utgångar: 1x optisk
Rekommenderat pris: 65” – 59 990 kronor, 75” – 69 990 kronor, 85” – 99 990 kronor
| 31 juli 2021 18:00 |