RECENSION

Skribent

Jonathan Enochsson

22 augusti 2022 | 16:00

Recension: ”Saints Row” är en högoktanig actionkomedi

”Saints Row” matchar den våldsamma humorn i ”Deadpool”-filmerna med explosiviteten i ”Just Cause”-spelen. Resultatet är fartfyllt, men enformigt.
”Saints Row” är en av de mest framgångsrika spelserier som utvecklats i svallvågorna av "Grand Theft Auto"-spelens succé. Efter att "Grand Theft Auto 3" lyfte in Rockstars lyckade gangstervärld in i ett 3D-format, har det släppts en uppsjö av gangsterhistorier berättade i tredjeperson. Spelen om gangstergänget ”The Saints” har dock lyckats bättre än de flesta och väljer efter fyra stora spelsläpp att starta om serien från början.
 
I ”Saints Row” spelar man som en av fyra omaka vänner som delar hus i staden Santo Ileso, en tydlig Kalifornisk storstadskopia. Huvudpersonen, som skapas och skräddarsys helt av spelaren, jobbar som soldat i den privata legosoldatstyrkan Marshall. Resten av vännerna jobbar på olika sätt med stadens gäng ”The Idols”, ett festande antikapitalistiskt kollektiv, och ”Los Panteros”, ett gäng bilfokuserade muskelknuttar. När vännerna blir svikna av sina respektive gäng, beslutar de sig för att starta sitt egna istället, och ”The Saints” föds.
 
 

GTA-seriens knasiga syskon

 
Att bygga upp sitt kriminella imperium liknar på många sätt resan man gör i GTA-spelen. Uppdrag som att knäppa nyckelpersoner i andra gäng, agera bilförare vid stora rån och att skapa kontakt med rätt personer, är bekanta och intressanta sysslor. Det som skiljer ”Saints Row” från sitt storasyskon är humorn. Visst innehåller GTA mycket satir, men ”Saints Row” skruvar upp det till tusen.
 
Om ”GTA” är James Bond, så är ”Saints Row” som "Austin Powers". Om ”Just Cause” är "Top Gun", så är ”Saints Row” som ”Hot Shots”. Spelet kanske saknar samma nyskapande öppna världar som ”GTA”-spelen eller samma tillfredställande spelmekanik som ”Just Cause”, men manuset väger upp för detta på ett sätt jag knappt trodde var möjligt i en spelserie.
 

Underhållande handling, men knaper öppen värld

 
 
”Saints Row” skiner som starkast när man spelar huvuduppdragen. Här inkluderas de färgstarka bikaraktärerna. En favorit är den grupp uppdrag som centrerar kring vännen Elis LARP-intresse (Live Action Role Playing). Här spelar man överdriven låtsas-action tillsammans med Elis vänner, använder plastpistoler och träsvärd för att dräpa drakar gjorda av kartong och tejp. När medspelarna blir skjutna slänger de sig teatraliskt ner på marken och spelar döda.
 
I ett annat uppdrag tvingas den övervåldsamma huvudpersonen att smyga in i ett fängelse, för att bryta ut en kumpan. När planen misslyckas, och han kan återgå till sin sedvanliga ”guns blazing”-taktik, får ett gäng smarta one-liners mig att komma närmare känslan av att spela som Deadpool än något annat spel.
 
Övriga aktiviteter, så kallade ”side hustles”, är betydligt mindre imponerande. Dessa involverar ofta klassiska aktiviteter som att hitta speciella skatter, decimera ett konkurrerande gäng, eller klassiska biljakter. Dels är dessa aktiviteter enformiga, dels innehåller de tydliga brister. Man kan t. ex. ha ett fullt polispådrag efter sig, för att plötsligt tappa deras intresse helt efter att man anlänt till uppdragets mål.
 

Arkadliknande spelmekanik saknar variation

 
 
”Saints Row” liknar på många sätt klassiska arkadspel. Bilarna styrs lätt, flyger högt och förstör allt i sin väg. Skjutmekaniken är oförutsägbar och saknar precision. Fienderna har viss variation men utgör inget påtagligt hot som tvingar spelaren att bygga en strategi (i alla fall på den normala svårighetsgraden). Att springa rakt mot fienden med vapnen i högsta hugg är allt som behövs för att ta sig igenom våg efter våg av gängbusar.
 
Den arkadliknande spelupplevelsen försämrar inte spelet i sig, men genom att inte tillföra svåra moment eller varierande fiender tröttnar man snabbt. ”Saints Row” hade mått bra av lite vertikalitet, nu sker nästan alla strider på marknivå, eller explosivitet, trots den överdrivna tonen saknar de flesta vanliga markstrider saker att spränga.
 
”Saints Row” är perfekt för dig som älskar action-komedier, eller tröttnat på taktiska skjutspel och bara vill ägna dig åt gammal hederlig action, men om du letar efter något mer kommer du bli besviken.
 
 

"Saints Row" 

 
320d862107f84a316136239c0907fc4b 33d5c189225e7a57fdda8ccfc9bc4490 9a138c7a3e60b98dfb481cbb4b238366 fcb5218788e8a2af99086b4cbfcca298 81f1245de3c37c3e10a0b822cc2ba334 trea 20 1
 
Genre: Action
Utvecklare: Volition Inc
Utgivare: Deep Silver
Format: Playstation 5, Playstation 4, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 23 augusti 2022
| 22 augusti 2022 16:00 |