Spel

Skribent

Anders Eklöf

16 februari 2023 | 14:00

Recension: PS VR2 bjuder in till nya världar - men saknar dragplåster

MovieZines spelredaktör har testat virtual reality-headsetet Playstation VR2 och är imponerad, men saknar de där riktigt stora dragplåstren och önskar att bildkvaliten hade varit något bättre.
Virtual reality måste nog räknas som den yttersta formen av eskapism, då löftet det ger till dig som spelar är att du ska få fullkomligt omslukas av upplevelsen som målas upp framför dina ögon och bokstavligt talat stänga ute verkligheten med en futuristisk hjälm på huvudet.
 
Idag är konceptet visserligen långt ifrån vad filmer som "Ready Player One", "Free Guy" eller "Jumanji" skildrar, men Playstation VR2 är i alla fall en liten bit på vägen.
 
De senaste veckorna har jag provat den nya VR-hjälmen tillsammans med ett gäng spel, men framförallt det påkostade och ambitiösa "Horizon Call of the Mountain" som verkligen imponerar - så länge jag inte blir åksjuk.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Inlevelse utöver det vanliga - om du gör rätt

 
När jag plockar fram Playstation VR2 ur kartongen är det slående hur lite sladdar det är som behövs i jämförelse med föregångaren. Här är det helt enkelt bara en hjälm, en sladd som kopplas in i Playstation 5 och två trådlösa handkontroller för vardera hand som gäller.
 
Att installera hjälmen är minst lika smidigt, då du får en pedagogisk och tydlig genomgång om vad det är som krävs för att du ska få den bästa spelupplevelsen som möjligt. Du får tydligt välja om du ska sitta eller stå och snabbt läsa av hur rummet du spelar i ser ut, så att den har något att utgå från. Se gärna till så att du inte har några familjemedlemmar eller föremål du bryr dig om i närheten, om du vill undvika blåmärken och försäkringsärenden.
 
Det stora problemet med Playstation VR2 är att det kan vara ganska klurigt att få hjälmen att sitta exakt som den ska på huvudet och ställa in perfekt skärpa, vilket gör att bilden kan bli ganska oskarp om du inte lyckas. Det gör att jag hela tiden sitter och tänker att det borde gå att få lite bättre bild, vilket lätt kastar mig ur inlevelsen.
 
Det gör att det blir en aning missvisande att titta på trailers för PS VR2-spel på Youtube, i både positiv och negativ bemärkelse. På ett sätt kan klippen aldrig representera den omslutande och häftiga upplevelsen som VR faktiskt erbjuder, men det betyder även att bilderna aldrig kommer bli riktigt lika skarpa och snygga.
 
76b12bb89689bb9c3568cabec11e42b8 htcom screenshot logo 03
 

"Horizon Call of the Mountain" är det stora dragplåstret

 
En konsol är aldrig bättre än sina spel, som jag brukar säga. Det spel som jag spenderat allra mest tid med är "Horizon Call of the Mountain", som utan tvekan är hjälmens största och mest påkostade titel som Sony hoppas ska locka till sig köpare.
 
Spelet visar verkligen vad Playstation VR2 går för, med riktigt snygga och levande miljöer som målar upp sig framför ögonen, samt väldigt inlevelsefulla kontroller. De trådlösa Sense-handkontrollerna är nämligen rörelsekänsliga, vilket gör att måste plocka upp grejer, klättra, skjuta med pilbåge och mycket annat med din faktiska fysiska kropp - vilket helt klart erbjuder en spelupplevelse utöver det vanliga.
 
Att klättra i "Horizon Forbidden West" är helt enkelt inte samma sak, då du här ser allting ur ett förstapersonsperspektiv och måste lyfta upp dina armar och greppa tag i olika ytor. Jag kan dock tycka att det blir lite väl mycket klättrande i "Call of the Mountain" ibland, men det är en petitess i jämförelse med hur bra spelet är i övrigt.
 
76b12bb89689bb9c3568cabec11e42b8 ilmxlab starwarstalesee screenshot 20seezelslak
 

Vilka andra spel har Playstation VR2 att erbjuda?

 
Det finns helt klart många spel att välja mellan vid lanseringen av Playstation VR2 och det är många fler på väg, men ett potentiellt problem är lite att det än så länge inte riktigt verkar komma något lika påkostat som just "Horizon Call of the Mountain" och att många titlar är gammal skåpmat som redan kom till den första hjälmen och andra VR-headsets.
 
Jag har i skrivande stund inte haft möjlighet att prova VR-lägena i "Resident Evil Village" eller "Gran Turismo 7", men jag kan dock tänka mig att de erbjuder trevliga upplevelser, även om de också på sätt och vis inte är några nya spel.
 
Spel som det sagolika och originella "Moss" och den nya uppföljare "Moss: Book II" där du styr en liten mus i tredjepersonsperspektiv samtidigt som du interagerar med omgivningen som en ande sticker ut. Andra titlar som "Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge" och "Jurassic World: Aftermath" ger mig visserligen ståpäls ibland som när hela hjälmen vibrerar runt mitt huvud när en T-Rex klampar i närheten, är de samtidigt inga banbrytande upplevelser, som dessutom finns till andra format. "Kayak VR: Mirage" målar upp oerhört snygga miljöer, men i slutändan handlar spelet bara om att paddla kanot.
 
Jag blir även åksjuk av de flesta spelen som du styr ur ett förstapersonsperspektiv, förutom "Horizon Call of the Mountain" av någon anledning, så undersök gärna om du har lätt att drabbas av samma sak innan du väljer att kasta över 7000 kronor på att bli illamående.
 
Du kan även titta på streamingtjänster och spela vanliga Playstation 5-spel som "God of War Ragnarök" eller "Hogwarts Legacy" på en stor virtuell skärm, vilket mest är häftigt i teorin. Bildkvaliten blir tyvärr en aning grumlig, så den teve du har hemma levererar troligtvis bättre bild än Playstation VR2, även om den kanske inte är lika stor som den virtuella.
 
76b12bb89689bb9c3568cabec11e42b8 psvrrr
 

Är Playstation VR2 värd att köpa i dagsläget?

 
Playstation VR2 erbjuder onekligen en hel del häftiga spelupplevelser som helt enkelt inte går att få på en vanlig spelkonsol och är långt mycket smidigare att använda än sin föregångare och ett mer användarvänligt alternativ än många av de andra hjälmarna på marknaden som kräver en kraftfull dator.
 
Dock kan jag lite sakna de där riktigt lockande spelen än så länge, utöver "Horizon Call of the Mountain". Det finns onekligen andra titlar som tilltalar mig än de jag testat, som det psykadeliska "Rez Infinite", det flummiga "Tentacular" och VR-lägen i "Resident Evil Village" och "Gran Turismo 7", men frågan är verkligen om de är värda över 7000 kronor för att spela, när Playstation 5 redan är dyr i sig.
 
Personligen skulle jag vänta på det där rejäla dragplåstret eller en prissänkning, då PS VR2 visserligen är en imponerande pjäs, men kanske inte värd den prislappen den kostar i nuläget - om du inte verkligen är sugen på virtual reality.
 
Playstation VR2 lanseras den 22 februari.
 
Ska du köpa Playstation VR2?
| 16 februari 2023 14:00 |