RECENSION

Skribent

MovieZine

29 maj 2020 | 18:00

Recension: "Mafia 2" - en bristfällig remaster med en fantastisk gangsterhistoria

Det tio år gamla gangsterspelet "Mafia 2"  har nu återvänt i en remasterutgåva. Spelet erbjuder en utmärkt berättelse men lider tyvärr av tekniska problem.
Fans av spelserien "Mafia" har mycket att se fram emot i år. Nyligen fick vi reda på att det första "Mafia"-spelet får en remake och släpps till diverse plattformar den 28 augusti. Och i väntan på denna efterlängtade remake har spelskaparna 2K Games givit ut remasterutgåvorna "Mafia 2: Definitive Edition" och "Mafia 3: Definitive Edition".
 
Mitt favoritspel i serien är "Mafia 2" och jag minns det som om det var igår det släpptes (2010!). Frågan är om spelet forfarande håller och om remasterutgåvan tillför något nytt? Läs vidare så ska vi reda ut den saken.
 
0ee9716e4232efd3d9184b46984ea419 mafia 2
 

Fantastisk gangsterberättelse

 
Berättelsen i "Mafia 2" tar plats i den fiktiva amerikanska staden Empire Bay under 1940-talet. Den italienske ynglingen Vito Scaletta återvänder hem efter att ha deltagit i andra världskriget och får återse sin syster och mamma igen. Fadern har gått bort och lämnat efter sig ett berg av skulder och det är upp till Vito att återgälda dessa så att hans nära och kära inte råkar illa ut. 
 
Storyn är oväntat välskriven och engagerar från första sekund. Vito är en riktigt bra protagonist och alla karaktärer han träffar på har sin egen unika personlighet, vilket gör att de känns som verkliga personer. Men som i alla gangsterdraman får många härliga (och mindre härliga) karaktärer sätta livet till under spelets gång som klockar in på cirka 10 timmar.
 
0ee9716e4232efd3d9184b46984ea419 diesel productv2 mafia ii definitive edition home 2kgcap rye 1st party screenshots environment 11 3840x2160
 

Tekniskt slarvigt

 
"Mafia 2" låter dig åka runt i staden Empire Bay och utföra mängder av uppdrag för att sakta men säkert bli en av de största i den undre världen. Spelmässigt påminnner spelet starkt om "GTA"-spelen. Du kan röra dig relativt fritt i staden, sno bilar och delta i både knytnävsslagsmål och vapenstrider. Spelvärlden är betydligt mindre än i exempelvis "GTA V", men samtidigt eftersträvar "Mafia 2" aldrig att vara ett spel av den typen heller. Det är större fokus på en mer linjär upplevelse.
 
Även om spelet är roligt, uppdragen underhållande och storyn grym, så kan man inte blunda för att det finns några problem. Empire Bay känns oväntat tom som stad och spelet underpresterar rent tekniskt. Grafiken har fått sig ett litet lyft med bland annat bättre ljussättning, men imponerar verkligen inte. Dessutom laggar spelet till och från, vilket känns slarvigt då en remaster på ett tio år gammalt spel borde fixa sådana tekniska problem.
 
På det stora hela är det svårt att sätta ett betyg på denna utgåva. Jag älskar verkligen "Mafia 2" och originalspelet tycker jag är värt en solklar fyra av fem, men den här remastern känns väldigt lat och tillför ingenting till originalet. Har du spelat "Mafia 2" tidigare finns det ingenting att hämta här. Däremot borde du spela detta om du aldrig har gjort det förut. För i sina bästa stunder känns "Mafia 2" som ett spelbart "Maffiabröder".
 
 
"Mafia 2: Definitive Edition"
Genre: Action, Gangsterdrama
Utvecklare: Hangar 13, D3T
Utgivare: 2K Games
Format: PC, PS4 och Xbox One
Släpps: Ute nu
Pris: 299 kr
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
| 29 maj 2020 18:00 |