Spel

Skribent

MovieZine

10 maj 2020 | 15:00

Recension: "John Wick Hex" är ett unikt men bristfälligt strategispel

Strategispelet "John Wick Hex" är underhållande men kantas av buggar och ett plottrigt gränssnitt som tyvärr tar bort en annars unik udd.
En av de hetaste filmserierna just nu måste ju ändå vara "John Wick"-serien med Keanu Reeves i huvudrollen som lönnmördaren John Wick. Dessa filmer fokuserar på snygg och snabb action, och det var väl bara en tidsfråga innan ett spel baserat på filmerna skulle komma.
 
Under förra året lanserades spelet "John Wick Hex" till datorer och nu har det äntligen släppts till Playstation 4. Men är spelet värt att spela eller går det i klassiska "från film till spel"-fällan?
 
Dd2fb8a389ed20c433aadc83f6d48617 maxresdefault 20 3
 

Långsam men underhållande action

 
Som titeln på spelet avslöjar, får vi spela som lönnmördaren John Wick i jakten på en skurk vid namn Hex. Och som John Wick kan vi använda oss av både skjutvapen och nävarna för att ha ihjäl horder av fiender. Men om du tror att du kommer få springa runt och peppra på fulingar till höger och vänster som i "DOOM" så har du misstagit dig helt. 
 
"John Wick Hex" är ett långsamt strategispel som spelas ur ett isometriskt perspektiv. Du rör John omkring på ett hexagonalt nät där varje handling kostar en viss mängd tid att genomföra. När ingen handling är vald står spelet helt stilla och låter dig analysera situationen, vilket är både skönt och välbehövligt med tanke på att svårighetsgraden är ganska hög.
 
När det kommer till attacker så finns det en hel del kommandon att välja mellan, men allt handlar om vilken situation John befinner sig i för stunden. Om du exempelvis vill skjuta en fiende som står nära tar det cirka en sekund att genomföra handlingen, men om du hellre vill spöa på honom med händerna tar det bara en halv sekund. Eftersom du också ser fiendernas kommande handlingar och hur lång tid de tar att genomföra så måste du hålla koll på alla fiender och ständigt tänka strategiskt hela tiden. 
 
Dd2fb8a389ed20c433aadc83f6d48617 cxg6pdx3clhehoal6nbbmwr9
 

Underhållande men plottrigt

 
Personligen måste jag erkänna att spelsystemet är oväntat underhållande och unikt när det kommer till strategispelgenren. Att plocka ner fiende efter fiende utan att ta skada är tillfredställande och eftersom banorna är ganska korta känner man ofta suget av att ta sig an en bana till.
 
Dessvärre finns det vissa aspekter med spelet som tar bort en del av spelglädjen. Det grafiska gränssnittet kan bli plottrigt när det är många fiender runt dig, och ibland trycker man fel när det gäller attackkommandon eller vilken hexagonal du vill röra John till.
 
Under mina cirka 5 timmar med spelet stötte jag på en del buggar och spelet krashade tre gånger och då hade jag kommit en bit in på svåra banor som jag var tvungen att börja om på. Detta drar även ner helhetsintrycket på "John Wick Hex".
 
Dd2fb8a389ed20c433aadc83f6d48617 jwh 001
 

Enkel men snygg grafik

 
Utöver det stundtals grötiga gränssnittet anser jag att grafiken i "John Wick Hex" är både charmig och snygg trots sin enkelhet. Det neondoftande skenet i kombination med skuggorna som förekommer på banorna för tankarna till nattklubbar. Animationerna är dock ganska stela och det märks att den högsta budget inte riktigt funnits där i utvecklandet av det här spelet. 
 
På det stora hela är "John Wick Hex" ett unikt och stundtals underhållande spel, men på grund av buggar, krashar och ett plottrigt gränssnitt lever spelet inte riktigt upp till sin verkliga potential. Med det sagt så kostar spelet inte mer än 200 kronor och om du är ett stort fan av "John Wick" eller strategispel så kan det här kanske falla dig i smaken, men annars är det nog bättre att ställa in siktet på något annat spel.
 
 
"John Wick Hex"
Genre: Strategi
Utvecklare: Mike Bithell Games Limited
Utgivare: Good Shepherd Entertainment
Format: Playstation 4, Mac OS, Microsoft Windows (Kommer till Xbox One senare)
Släpps: Ute nu
Pris: 199 kr
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 10 maj 2020 15:00 |