RECENSION

Skribent

MovieZine

9 juni 2020 | 12:00

Recension: "Bioshock: The Collection" är ett måste för actionälskare

De tre fantastiska "Bioshock"-spelen har släppts till Nintendo Switch. Trots en kraftigt grafisk nedskalning är detta ett litet mirakel för din Switch.
När det kommer till att nämna några av de bästa actionspelen genom alla tider så brukar namnet "Bioshock" ofta komma på tal. Detta atmosfäriska actionäventyr från 2007 som tar plats i undervattensstaden Rapture är en modern klassiker. Sedan dess har det kommit två uppföljare: "Bioshock 2" och "Bioshock Infinite". Personligen älskar jag det första och tredje spelet i serien, och anser att del två är ett bra spel men som inte sticker ut lika mycket. 
 
Nu har alla tre spelen i serien kommit i en samlingsutgåva till Nintendo Switch. Men funkar "Bioshock: The Collection" bra på en mindre kraftfull konsol som Switch? Läs vidare så ska jag försöka svara på det. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Fantastiska städer med hemska invånare

 
"Bioshock: The Collection" låter dig spela som tre olika karaktärer i tre olika spel. Det första och andra spelet låter dig undersöka den magnifika undervattenstaden Rapture. I det tredje spelet, "Bioshock Infinite", som utspelar sig i början av 1900-talet får vi istället besöka den svävande staden Columbia uppe bland molnen. Båda städerna är vackra, levande och väller över med fantastisk arkitektur.
 
Dessvärre har både Rapture och Columbias invånare börjat mixtra med genmanipulering och därmed blivit galna samt blodtörstiga. Rapture och Columbia har alltid känts som verkliga städer som man gärna hade velat besöka om det inte vore för de sinnesjuka invånarna. Varför det har blivit som det har blivit berättas på ett snyggt och intressant sätt genom alla tre spelen. Utan att säga för mycket så behandlas många intressanta metafysiska teorier och man vill hela tiden fortsätta spela för att få reda på vad som ska hända. 
 
8a34f4a750426c244d3230e769ee2f41
 

Otroligt bra spel med kompromisser 

 
Spelmässigt blir det knappast bättre än "Bioshock"-spelen. Det är få actionspel som kan mäta sig med den kreativitet och speldesign som "Bioshock: The Collection" besitter. Alla tre spelen innehåller snyggt designade banor med roliga vapen att använda samt coola specialattacker som låter dig skjuta blixtrar eller eld med händerna. Atmosfären är blytung och att springa runt bland allt rinnande vatten i Rapture får en att vilja ta på sig en flytväst utifall att väggarna rämnar. Alla dessa ovanstående saker är intakta i Switch-utgåvan, men dessvärre är det vissa aspekter med spelen som man har varit tvungen att kompromissa med. 
 
Tyvärr är grafiken kraftigt nedskalad i den här Switch-versionen. Några av texturerna är oväntat lågupplösta och vissa saker ser ut att tillhöra ett Playstation 2-spel. Med det sagt så rullar faktiskt spelen på i riktigt stadig bilduppdatering både i dockat och handhållet läge. Man upplever inget lagg eller dylikt vilket har varit ett problem med många andra stora actionspel som kommit till Switch. Ett annat minus är det faktum att samlingen kostar närmare 500 kronor och är ganska mycket dyrare än vad samlingen kostar till PC, PS4 eller Xbox One.
 
På det stora hela är "Bioshock: The Collection" ett litet mirakel till Switch. Du får några av de bästa actionspelen som gjorts, ("Bioshock" och "Bioshock Infinite") och kan ta med dig dessa vart du än går. Om du inte har en PC, PS4 eller Xbox One och kan leva med att grafiken inte är top-notch så är detta en samling du bör införskaffa till ditt Switch-bibliotek omgående.  
 
 
"Bioshock: The Collection"
Genre: Actionäventyr
Utvecklare: Irrational Games, 2K Marin, Blind Squirrel Games, 2K Australia, Digital Extremes
Utgivare: 2K Games
Format: Switch (Finns även till PC, PS4 och Xbox One sedan tidigare)
Släpps: Ute nu
Pris: 499 kr
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
| 9 juni 2020 12:00 |