Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 mars 2023 | 08:30

Razziegalan utser "Blonde" till årets sämsta film

Jared Letos prestation i "Morbius" ger honom Razzie-priset för sämsta skådespelare.
Det är Oscarshelg! Men först ska en bunt med Golden Raspberry Awards delas ut, som traditionen bjuder. Innan vi kan kora de bästa av de bästa får vi håna de sämsta av de sämsta.
 
I år hade Netflix-producerade Marilyn-biografin håvat in flest nomineringar. Nu står det klart - "Blonde" tar hem Hollywoods minst åtråvärda filmpris. Regissören Andrew Dominik blev även "belönad" för Sämsta manus.
 
Priset för Sämsta regi går till relativt okända "Good Mourning" av Machine Gun Kelly (vilket betyder att svenske "Morbius"-regissören Daniel Espinosa kan andas ut).
 
 
Den här gången valde Razzies att inte dela ut pris till Sämsta kvinnliga huvudroll till någon annan än sig själva, "för blundern med nomineringarna". Galan fick nämligen en del kritik när de nominerade en 12-årig barnskådespelare.
 
Men allt är inte bara hån och humor. Ett av priserna som delas ut år Redeemer Award, för en tidigare nominerad skådis som lyckats vända sin karriär. I år går priset till Colin Farrell som år 2005 nominerades för sin roll i "Alexander". I år är han Oscarsnominerad för "The Banshees of Inisherin", och därmed är gamla filmsynder förlåtna.
 

Här är vinnarna på 2023 års Razziegala:

 
Sämsta film
"Blonde"
 
Sämsta manliga huvudroll
Jared Leto i "Morbius"
 
Razzie Redeemer Award
Colin Farrell
 
Sämsta manliga biroll
Tom Hanks i "Elvis"
 
Sämsta kvinnliga biroll
Adria Arjona i "Morbius"
 
Sämsta remake, ripoff eller uppföljare
Disneys "Pinocchio"
 
Sämsta manus
"Blonde" av Andrew Dominik
 
Sämsta regi
"Good Mourning", Colson Baker och Mod Sun
| 11 mars 2023 08:30 |