Serie

Skribent

Andreas Samuelson

27 september 2015 | 18:00

Rappt, elakt och riktigt roligt i "Scream Queens"

Om du någonsin undrat hur ett kärleksbarn mellan “Mean Girls” och “Scream” skulle se ut så behöver du inte längre leta. “Scream Queens” är bland det mest underhållande bland TV-utbudet just nu.
Vad kan man säga? Ryan Murphy är ett popkulturellt geni. Han har revolutionerat inom TV med allt från musikalfenomenet “Glee” till “American Horror Story” som visade att det gick att göra bra TV-skräck. Nu kombinerar han det bästa av två världar med ännu en banbrytande TV-serie.

“Scream Queens” kan nog bäst beskrivas som en mix av vass tonårssatir och skräckparodi skruvad några extra varv. Dialogen är rapp, tempot högt och karaktärna tydliga stereotyper med glimten i ögat. Kärleksfulla referenser till klassisk skräckfilm duggar tätt men känns mer inspirerade och välgenomtänkta än i den mindre lyckade TV-versionen av “Scream”.Det gör inte så mycket att det stundtals blir lite väl kitchigt eller “Scary Movie”-doftande slapstick av det hela. Tonen sätts direkt och den svarta humorn serveras i hejdlöst giftiga repliker med få och korta avbrott. Det är knappast på någon politiskt korrekt nivå - snarare tvärtom men skämt om svarta och homosexuella är inte på bekostnad av dem utan snarare karaktärernas sympatibrist.

Det är inte helt lätt att få en publik att bry sig om någon så vidrig som Emma Roberts sorority-drottning Chanel, en världsfrånvänd narcissist som får gängledarna i “Heathers” och “Mean Girls” att likna lammungar. Men Murphy & co lyckas med bravur. Det är något speciellt med den hur typen av kvinnokaraktärer som är så rappa i käften och med sånt skinn på näsan att man lite i smyg till slut hejar på mobbaren.Men Murphy har ju också tidigare visat prov på att man kommer långt med välskrivna rollfigurer och en begåvad ensemble. Att se Jamie Lee Curtis återvända till skräckgenren är ju sjävklart en magnifik upplevelse men här finns även utrymme för välkända profiler som Abigail Breslin, Nick Jonas och Ariana Grande att testa för dem annorlunda material och visa nya sidor.

Vissa skräckfanatiker kanske saknar mer seriöst betonade och bloddrypande skräcksekvenser men den här typen av serie funkar den bäst när den inte riktigt tar sig själv på allvar. Samtidigt är det ändå lekfulla och rätt blodiga splattermord det bjuds på - bara i första avsnittet avlägsnas ett huvud med en gräsklippare! Om “Scream Queens” håller samma kvalité som i de två första avsnitten så kan vi ha göra med en blivande kultklassiker.


"Scream Queens" får premiär i TV6 i höst.
| 27 september 2015 18:00 |