Spel

Skribent

Viktor Eriksson

20 oktober 2023 | 21:00

Rapport: Var fjärde person har spelat ett spel skapat i Sverige

På sikt är den största utmaningen för de svenska dataspelsföretagen bristen på personal.
Dataspelbranschen har nu släppt sin årliga branschrapport för 2023 och den visar på ett rekordår. Svenska spelföretag har ökat omsättningen med 18 procent till 32,5 miljarder kronor. Inklusive dotterbolag i utlandet omsätter den svenska branschen nu 86,5 miljarder kronor, en ökning med 47 procent jämfört med föregående år.
 
Totalt har svenskutvecklade spel laddats ner närmare sju miljarder gånger och stora svenska spel toppar nedladdnings- och försäljningslistorna regelbundet. Baserat på Dataspelsbranschens egna beräkningar har var fjärde person i världen idag spelat ett spel som är skapat i Sverige.
 
På längre sikt är den största utmaningen för de svenska dataspelsföretagen kompentensförsörjningen, där majoriteten av personalen idag kommer utanför Sverige. Idag sysselsätter branschen 8445 personer på plats i Sverige och hela 16 500 utanför. 
 
– Vi har egentligen alla förutsättningar för framtiden, utom en: kompetensförsörjning, säger Per Strömbäck, kanslichef Dataspelsbranschen, i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Publiken växer globalt, många vill spela svenskutvecklade spel, vi har kanalerna till publiken och är bra på att göra spel med hög kvalitet. Men vi behöver fler medarbetare, dels i form av utbildningar men det behöver också bli lättare att ta in personal från andra länder. Med rätt förutsättningar kan branschen fortsätta att växa.
 
Vilket är ditt favoritspel som utvecklats i Sverige?
| 20 oktober 2023 21:00 |