Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

4 februari 2018 | 10:30

Rachel Keller berättar om rollen i den grymma Marvel-serien "Legion"

Rachel Keller slog igenom redan som 22-åring med sin första roll, i Noah Hawleys fantastiska andra säsong av "Fargo". När Hawley sedan fick i uppdrag att skapa FX:s första Marvelserie; "Legion", gav han henne en av seriens allra största roller. MovieZine har fått chansen att prata med Keller om den fantastiska inledningen på hennes skådespelarkarriär.
Den första säsongen av "Legion" sändes för snart ett år sedan - men det här är en tv-serie som har levt kvar hos mig sedan dess. När det i slutet av året blev dags att summera förra årets bästa tv-serier - tog sig "Legion" in på plats sju, av totalt 120 rangordnade serier.
 
Här i Sverige gick den första säsongen att ta del av, med endast några få dagars fördröjning, via FOX Sverige. Men har dessvärre inte förrän nu häromdagen dykt upp i FOX+ samarbetet som de har med Canal Digital och Viaplay - vilket inneburit att den här fantastiska tv-serien har flugit under radarn för de allra flesta svenskar. Det lär det garanterat bli ändring på nu när serien enkelt går att streama.
 
 
"Legion" är skapad av Noah Hawley, som även ligger bakom samtliga säsonger av "Fargo". De båda serierna kan däremot inte vara mer olika varandra - förutom att de båda råkar vara helt fantastiskt välgjorda. "Legion" är enligt mig den överlägset bästa Marvelserien som har släppts hittills.
 
Den utspelar sig i X-Mens mutantuniversum och berättar historien om David Haller, som i serietidningarna är Professor Charles Xaviers son - och han råkar vara en av de starkaste mutanterna någonsin. I tv-serien lär vi däremot känna Haller innan han vet om att han är en mutant. Det är också oklart om Hawley faktiskt kommer att knyta an tv-serien med X-Men eller inte - då Charles inte har något med den första säsongen att göra.
 
Rachel Keller spelar en av seriens största roller; Syd Barrett. Syd är en mutant vars kraft låter henne byta kropp med alla som råkar nudda henne hud - och hon blir snabbt romantiskt involverad med Dan Stevens (som spelar huvudrollen) karaktär; David Haller. MovieZine fick chansen att prata med Keller redan i somras, innan den andra säsongen av "Legion" hade börjat spelas in - men nu när den första säsongen av serien precis har släppts för streaming (i torsdags) och fortsättningen bara är knappt två månader bort, är det äntligen dags att dela med sig av vårt lilla samtal.
 
Large 73d575904759b8e61eddf579de1b6db5 rachel 20keller
 
Tillskillnad från David Haller är Syd Barrett inte en del av Marvels X-Men-universum sedan tidigare. Fick du mer fria tyglar att skapa henne själv, med tanke på att det inte fanns något att basera henne på?
 
- Ja, på sätt och vis i alla fall. Det fanns inget för oss att falla tillbaka på från seriealbumen när det kom till min rollfigur - vilket såklart gjorde att vi kunde skapa henne hur vi ville. Men det fanns däremot faktorer i hur tv-serien är uppbyggd som begränsade oss.
 
- Den första säsongen handlar väldigt mycket om vad som händer i Dans [Stevens, som spelar David Haller] huvud. Noah [Hawley, seriens skapare] ville spegla känslan av att inte riktigt veta vad som var på riktigt, vilket är något Dans rollfigur får kämpa en hel del med, genom att exempelvis inte berätta var eller när serien utspelar sig. Vissa grejer känns nästan futuristiska - medan andra känns som tagna direkt ur något från 50 eller 60-talet. Syd var därför tvungen att kunna passa in överallt, samtidigt som hon inte fick stå ut i mängden för mycket.
 
 
Hur kom Brigette Bardot och Pink Floyd in i bilden?
 
- När vi skulle bestämma oss för hur Syd skulle klä sig och se ut utgick vi från frågan; "Vad har en tjej på sig som inte kan röra vid någon och inte vill dra för många blickar till sig?". Både jag och Noah kände direkt att svart var den självklara utgångspunkten. Sedan utvecklades det därifrån tills vi kom fram till att Brigette Bardot var en passande ledstjärna. Håret, handskarna och kläderna passade in perfekt.
 
- Min rollfigurs namn; Syd Barrett, var också namnet på en av grundarna av Pink Floyd. När jag lärde mig mer om honom, hans livsöde och hur orosfylld han var - lärde jag mig nästan mer om vad vår tv-serie egentligen handlar om, än vad seriealbumen den baseras på någonsin kunde.
 
Du är fortfarande bara i början av din karriär - men har genom både "Legion" och den andra säsongen av kritikerrosade "Fargo" redan hunnit arbeta med både Noah Hawley och Jean Smart två gånger. Har du fått några värdefulla tips?
 
- När du får jobba tillsammans med folk som Noah Hawley, Jean Smart, Ted Danson, Patrick Wilson och Kirsten Dunst i "Fargo" och nu med Dan Stevens och Aubrey Plaza i "Legion" såhär tidigt i min karriär - vore det nästan löjligt om jag inte försökte ta till vara på deras erfarenheter och historier. "Fargo" var trots allt min första riktiga skådespelarroll.
 
- Det handlar mer om att studera och försöka ta till vara på chansen att lära av deras sätt att arbeta, mer än att jag har fått något särskilt tips. Det är en såpass individuell resa att allas erfarenheter är väldigt olika.
 
 
Jean Smart spelar i båda serierna någon som bestämmer över dig - men under ytan också verkar bry sig om dig en hel del. 
 
- Ja, hon är så himla fin. Jag minns faktiskt väldigt tydligt hur vi först träffades - och det första hon sade till mig. Det var precis i början av "Fargo"-produktionen, hon hade fått sin roll långt före mig och hade redan läst hela manuset - särskilt den bit där jag skulle ligga naken på sängen. När hon fick syn på mig första gången så gick direkt fram till mig och hälsade med en kram - sedan lade hon sina händer på mina kinder, så mitt ansikte kunde vila i dem, medan hon tittade rakt in i mina ögon och sade; "Du behöver inte göra något som du inte vill - kom ihåg det". Jag mumlade fram något om att jag visste det [och var okej med scenen]... och ända sedan dess har vi varit väldigt nära vänner.
 
Vilket fint sätt att välkomna dig på ändå, det måste ha känts betryggande.
 
- Verkligen! Även fast Jean har haft en lång och grym karriär i branschen redan, är både hon och jag intresserade av samma sak; grymma manus och karaktärsdrivna historier som man får var med och utveckla. Att vi båda har lyckats snubbla in i Noahs sällskap är helt fantastiskt!
 
För din del handlar den karaktärsdrivna rollen om en mutant som aldrig kunnat röra vid en annan människa - som nu träffar sin första riktiga kärlek. Ingen dålig utgångspunkt att bygga vidare ifrån.
 
- Haha nej, verkligen inte! Dan Stevens var fantastisk att dela den upplevelsen med - vilken sann gentleman. På det sätt som jag upplevde vår berättelse, räckte det med att David och Syd fick syn på varandra för att det skulle kännas som om de alltid hade känt varandra. Sen uppstår det ju minst sagt en hel del komplikationer på vägen fram för dem, men Syd är säker på att hon vet vem David verkligen är där innerst inne.
 
 
Finns det något du kan avslöja kring fortsättningen i nästa säsong?
 
- I nuläget vet jag faktiskt inte så mycket kring vad vi kan förvänta oss av nästa säsong. Jag har inte fått läsa något manus än. Men jag kan berätta vad jag har för förväntningar på den. Jag känner att den första säsongen var som ett stort experiment från Noahs sida - som det på förhand inte var helt lätt att veta hur tittarna skulle ta emot. Jag är så glad över den positiva respons vi har fått.
 
- Samtidigt tror jag att vi bara har utforskat vad som motsvarar toppen av ett väldigt stort isberg. Hela den första säsongen utspelar sig under loppet av kanske fem eller sex veckor. Den handlar egentligen bara om att få ut det här inre monstret. Vi får träffa den här unga tjejen som knyter an till honom, samtidigt som han har sina egna problem - jag är väldigt peppad på att få en möjlighet att fördjupa mig i min karaktär och deras relation. Sen har vi ju såklart också hela den här biten med Oliver och Lenny i slutet; "Var ska vi åka? Någonstans varmt"... vi spelar in nästa säsong i Los Angeles så jag ser fram emot att flytta handlingen till öknen!
 
 
Den andra säsongen av "Legion" dyker upp någon gång i april hos FOX Sverige, samtidigt som serien släpps i USA. Den första säsongen finns nu tillgänglig genom FOX+ hos både Canal Digital och Viaplay. Du kan ta del av samtliga säsonger av "Fargo" hos HBO Nordic, där Keller dyker upp under säsong 2 i en betydande roll.  
 

Läs också: 5 fantastiska tv-serier som nästan ingen har sett

 
Har du givit "Legion" en chans ännu - vad tyckte du i så fall om Kellers prestation? Kommentera gärna nedan!
| 4 februari 2018 10:30 |