Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

21 januari 2018 | 09:30

5 fantastiska tv-serier som nästan ingen har sett

Den redan omöjligt långa listan av tv-serier att se ikapp, får här konkurrens av fem nya titlar du troligtvis helt har missat.
Det kommer kanske inte som en överraskning att det finns riktigt bra tv-serier, som ännu inte har fått den publik de förtjänar. Här nedan har jag samlat några av mina personliga favoritserier - som inte riktigt lyckats hitta sin publik här i Sverige av olika anledningar.
 
Om du läst min topplista över de 120 bästa tv-serierna från 2017, kanske du redan märkt att jag följer en hel del tv-serier. Det som alla tv-serier på min lista här nedan har gemensamt, förutom att de alla är fantastiska doldisar, är att de alla på något sätt har lyckats överraska mig positivt. De är välskrivna, grymt agerade och estetiskt snygga - de är med andra ord; väldigt sevärda. 
 

"Atlanta"

 
 
Donald Glovers "Atlanta" är efter blott en säsong redan en Emmy och Golden Globe-vinnande tv-serie. I USA är serien en av tv-kanalen FX:s stora succéer. Här i Sverige har serien däremot legat i en slags radioskugga under hela 2017, eftersom rättigheterna har legat hos FOX Sveriges tv-kanal och därför inte kunnat streamas.
 
Handlingsmässigt är själva grejen med "Atlanta" att den egentligen inte handlar om något, inte egentligen. Visst en kusins rapkarriär börjar slå igenom och den andre kusinen är där för att "hjälpa till" - men det är inte vad som gör "Atlanta" till en helt oemotståndlig tv-serie. Det utomordentligt välskrivna och innovativa manuset - kombinerat med grymma skådespelare - är hemligheten bakom succén.
 
Finns att streama hos: Genom FOX+ hos Viaplay (från och med 1 februari 2018).
 

"Legion"

 
 
Noah Hawley, skaparen bakom tokhyllade "Fargo", skapade i början av 2017 världens hittills bästa superhjälte-serie på tv. Marvelserien utspelar sig i "X-Men"-universumet med den förvirrade mutanten David Haller i centrum. Även "Legions"' rättigheter har legat hos FOX Sverige under hela 2017, men kommer nu i februari äntligen att göras tillgänglig för streaming.
 
Hawley har inte gjort det helt enkelt att ta sig an "Legion", som inledningsvis kan upplevas som en aning rörig - men det finns goda anledningar för detta. Huvudkaraktären sitter till en början inspärrad på mentalsjukhus och sägs lida av schizofreni. Vi som tittar vaggas in i en otrygg känsla av att inte veta vad som är verkligt eller inte - för att sedan se allt knytas ihop fantastiskt väl när vi börjar närma oss slutet på säsongen.
 
Finns att streama hos: Genom FOX+ hos Viaplay (från och med 1 februari 2018).
 

"One Day at a Time"

 
 
Tillskilland från de andra serierna på den här listan, som alla är väldigt slående rent visuellt, har "One Day at a Time" inte riktigt samma typ av fokus. Här har vi en tv-serie som de allra flesta med sannolikhet har scrollat förbi, på grund av att det är en tv-serie inom den uttjatade sitcom-genren.
 
När det kommer till Netflix två andra sitcomförsök; "The Ranch" och "Disjointed" - gör du rätt i att hålla dig undan. Men med "One Day at a Time" har seriens skapare lyckats få till en tankeväckande och viktigt tv-serie, som tar upp teman som invandring, feminism, rasism, sexuell läggning och posttraumatisk stress. Det här är en välgjord sitcom som både kan få dig att gråta av skratt och av världens hemskheter. 
 
Finns att streama hos: Netflix.
 

"Patriot"

 
 
"Patriot" är troligtvis den tv-serie på listan som missats helt och hållet av de allra flesta. Eftersom att streamingtjänsten Amazon Prime inte har slagit så stort här i Sverige än (lär dock bli ändring på det när "Sagan om Ringen"-serien dyker upp), är det kanske inte så konstigt att en av deras mindre serier fortfarande är oförtjänt anonym.
 
Skapad av manusförfattaren, Steve Conrad, som bland annat ligger bakom "The Secret Life of Walter Mitty", "Jakten på Lycka" och kommande "Wonder". Conrad har både skrivit manuset och regisserat samtliga avsnitt av "Patriot", som är en väldigt speciell tv-serie om en deprimerad yrkesmördare inom CIA. Det går knappt att förklara vad den här tv-serien handlar om utan att få den att låta fullständigt galen - men ta dig en titt på trailern ovan och lita på att de lyckas ro allt i hamn.
 
Finns att streama hos: Amazon Prime Video.
 

"The Young Pope"

 
 
Sist, men absolut inte minst, har vi Jude Law i rollen som "den unge påven". Det har skämtats en hel del om hur väl tv-seriens titel förklarar själva utgångsläget för serien. Den handlar alltså om den nya påven - som är ung.
 
Men det här handlar inte om hur den katolska kyrkan ska försöka göra sig mer attraktiv bland unga - utan istället möts vi av en Frank Underwood-liknande rollprestation av Jude Law som vill vrida tillbaka klockan till den tid när kyrkan fruktades. Med viss konkurrens från "Legion" kniper "The Young Pope" första platsen som listans tveklöst snyggaste tv-serie. Lägg därtill en gudomligt bra Jude Law och Diane Keaton, i seriens två största roller, så har du ett perfekt avvägt recept på en måste-se-serie.
 
Finns att streama hos: C More.
 
Alla fem av serierna här ovan har i skrivande stund enbart släppt en säsong, men samtliga har fått förnyat förtroende med uppföljande säsonger på gång under det kommande året (förutom "The Young Pope" som möjligtvis kan dröja ännu längre då det handlar om fristående säsonger). 
 
Vilken tv-serie blev du mest peppad på? Har du redan hunnit se någon av dem - vad tyckte du? Kommentera gärna nedan!
| 21 januari 2018 09:30 |