Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

13 oktober 2021 | 19:30

"Just Beyond" bjuder på årets mest familjevänliga skräckupplevelse

MovieZine har snackat med författaren R.L. Stine, som sålt över 350 miljoner skräckböcker för unga, inför premiären av "Just Beyond" hos Disney+.
Den legendariske författaren R.L. Stine har genom sina drygt 350 miljoner sålda böcker fått en hel generation (mestadels) amerikanska ungdomar att växa upp med hans över 300 olika böcker. Stine har länge beskrivits som "Stephen King - fast för unga" och har genom sina många "Goosebumps"- och "Fear Street"-böcker även fått se sina verk adapteras flera gånger tidigare. 
 
Den här gången har det blivit dags för några av hans nya "Just Beyond"-böcker att adapteras, till en familjevänlig och charmig skräckserie hos Disney+. Varje avsnitt berättar en fristående historia som alla förenas av att det antingen rör sig om någon form av skräck eller något övernaturligt fenomen - samt att handlingen troligtvis lämpar sig bäst för barn och unga mellan 7 och 14 år.
 
 
"Fear Street" blev en trilogi långfilmer (för vuxna) hos Netflix i somras.
 
Tack vare en visuellt påkostad och välspelad samling berättelser, så går det däremot alldeles utmärkt att sitta med även som förälder. Eller för den delen om inte brukar våga men man ändå vill ha en vara en del av "skräcken i oktober"... och inte känner sig redo för den blodiga och barnförbjudna sorten. Då finns det all anledning att ge "Just Beyond" en chans hos Disney+.
 
Inför premiären av "Just Beyond" fick MovieZine chansen att byta några ord med R.L Stine om hans många böcker och den nya Disney-serien. Under vårt samtal berättar han bland annat om varför vi aldrig kommer att få se något utökat universum av hans många böcker - och varför han valde att skriva just om "Man-Thing" när han jobbade för Marvel. 
 
R.L. Stine.
 
Du har hunnit få ut över 300 böcker med barn och ungdomar som huvudkaraktärer. Hur fortsätter du att hålla barnet i dig själv vid liv - så att tonen alltid fortsätter att kännas aktuell för dina läsare?
 
- Jag har helt enkelt inte växt upp än. 10 år är nog fortfarande min mentala ålder, vilket troligtvis är varför mina läsare brukar vara mellan 7 och 12 år. Men om jag ska vara lite seriös också, så spenderar jag väldigt mycket tid med att försöka hålla mig uppdaterad kring vad ungar i den åldern är intresserade och influerade av, vilka typer av kläder man har på sig, slang, populära spel och vilken typ av musik som lyssnas på. Det är en viktig del av att kunna hålla böckerna aktuella... för jag är trots allt en gammal gubbe. Men jag vill inte det ska kännas så när jag skriver.
 

"Jag gillar alltid när folk kommer fram och säger att de gillade boken bättre"

 
Lexi Underwood i det fristående avsnittet "We've Got Spirits, Yes We Do".
 
När du sitter och skriver dina böcker så har du total kontroll över allt som händer. Men vad tycker du om när dina böcker adapteras och någon annan börjar pilla i dina berättelser? 
 
- Det är alltid en väldigt spännande känsla för mig. För du har helt rätt, det är alltid jag själv som har kontrollen när jag sitter och skriver mina böcker. När något adapteras så kommer det ju plötsligt in en manusförfattare och det är alltid väldigt intressant att se vilka delar som väljs ut och på vilket sätt. Man utgår från min historia i grunden men springer sedan iväg på egna äventyr med berättelsen. Vilket jag alltid gillar... men jag gillar det visserligen alltid ännu mer när folk kommer fram och säger att de gillade boken bättre.
 
När du själv skriver och till just den här tv-serien specifikt, vad är det som inspirerar dig?
 
- Just den här serien påminner väldigt mycket om gamla "The Twilight Zone" - och Rod Serling var verkligen som en idol och hjälte för mig. Jag är gammal nog att minnas när den serien visades för första gången, jag brukade se den varje fredagkväll och den påverkade mig väldigt mycket. Jag tror att "Just Beyond" har många av samma kvaliteter som "The Twilight Zone", med en mix av sci-fi-berättelser, skräck, fantasy och att man aldrig riktigt vet vad man kommer att få se i nästa avsnitt. 
 

"Jag hatar verkligen när allt ska knytas ihop hela tiden"

 
Megan Scott i det fristående avsnittet "My Monster". 
 
Det är ju populärt med utökade universum på både film och tv hos Disney. Hade du velat se ett utökat universum av filmer och serier baserade på dina "Goosebumps", "Fear Street" och "Just Beyond"-böcker någon gång i framtiden?
 
- Nej! Jag hatar sånt. Jag hatar verkligen när allt ska knytas ihop hela tiden. Jag skrev faktiskt ett gäng serietidningar åt Marvel för några år sedan. Men när de bad mig att välja en karaktär att skriva om så valde jag "Swamp Thing" [han menar dock givetvis "Man-Thing"]... eftersom han höll till ute i ett träsk alldeles själv och hade inget med MCU att göra. För jag kan verkligen inte hantera sånt, det är för mycket för mig.
 
- Jag tror att det är en av anledningarna till varför allt jag skriver börjar om på nytt varje gång, varje bok och varje avsnitt i den här "Just Beyond"-serien är antologier och fristående från varandra. Det ger mig inget att koppla ihop en massa berättelser... och jag tror inte att jag skulle vara bra på det heller. 
 

"Det finns så många böcker..."

 
Mckenna Grace i det fristående avsnittet "Leave Them Kids Alone".
 
Efter över 350 miljoner sålda böcker så har många barn vuxit upp med dina berättelser, vad betyder det för dig?
 
- För mig har alltid det viktigaste varit att få miljontals barn att vilja lära sig att läsa. Barn som lärt sig att läsa genom mina böcker och insett att det faktiskt går att underhålla sig själv genom att sitta och läsa, det är vad jag är mest stolt över.
 
Finns det redan nu några planer på mer "Just Beyond", med tanke på hur många av dina gamla böcker man kan hämta mer inspiration från?
 
- Vi pratar om lite allt möjligt och jag hoppas såklart att det ska bli mer av "Just Beyond", men det är också snack om en ny tv-serie baserad "Goosebumps". Folk snackar om det, men det återstår att se hur seriösa man faktiskt är med att göra verklighet av det. Det finns så många böcker så det vore kul att gå tillbaka och uppdatera berättelserna för en ny publik.
 
- Det är alltid snack om nya grejer, men i slutet av dagen så är det ändå bara på mina böcker som jag lägger min egen tid och koncentrerar mig på. Jag tänker inte på alla möjliga tv- eller film-adaptioner, som kan bli av. Det är idéer som flyter runt i Los Angeles, medan jag sitter hemma i New York och skriver. Det som händer, händer... och jag kommer vara glad i vilket fall som helst.
 
 
Hela den första säsongen av "Just Beyond" finns nu tillgänglig på Disney+. Den första säsongen består av totalt åtta mer eller mindre skrämmande avsnitt. 
 

Läs också: 50+ nya filmer och serier på Disney Plus i oktober

 
Kommer du att ge "Just Beyond" en chans hos Disney+? Har du läst någon av R.L Stines böcker genom åren? Kommentera gärna nedan!
| 13 oktober 2021 19:30 |