Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 maj 2020 | 21:00

Quentin Tarantino väljer ut de bästa filmerna från 1979

Fyll på karantänlistan med några måste-titlar från Tarantinos barndom.
År 1979 var Quentin Tarantino 15 år gammal. Han hoppade av high school, gick med i en teatergrupp, och upptäckte film på allvar. Det året såg Tarantino 30 filmer på bio, och i en artikel i W Magazine delar han med sig av sina bästa tips.

Det var trots allt året då Ridley Scott tog med oss på en nagelbitande rymdfärd i ”Alien” och Francis Ford Coppola upptäckte helt andra fasor i ett krigshärjat Vietnam i ”Apocalypse Now”. Andra filmer som för alltid skulle etsa sig fast i tonårige Quentins minne är ”Rocky II” och ”Star Trek: The Motion Picture”.
 
 
Här är några av rullarna han älskade (och några han inte gillade lika mycket) från filmåret 1979:

”Buck Rogers - rymdhjälten” (tv-serie) - ”En av de första serierna som kom sedan ”Stjärnornas krig” blev en sensation. Ja, den var skoj.”

”Glaskupan” (”The Bell Jar”, Larry Peerce) - ”Jag skrev faktiskt en recension av den för en tidning, utan att ha någon koll på boken.”

”Hair” (Milos Forman) - ”Idag ses den nog som en travesti, men folk älskade den när den kom ut. Jag älskade den, jag grät och allt.”

”En liten kärlekshistoria” (”A Little Romance”, George Roy Hill) - ”Jag kunde totalt relatera till den franska grabben i filmen.”

”Mordängeln” (”Last Embrace”, Jonathan Demme) - ”En Hitchcockiansk thriller… jag gillade den massor. Den har en intressant spionhistoria och ett stort, spännande klimax.”

”Alien” (Ridley Scott) - ”Alien var en av årets största händelser. Och den håller än idag.”

”Det grymma spelet” (”North Dallas Forty”, Ted Kotcheff) - ”Jag älskade den så jävla mycket när den kom ut. Humorn var så vulgär.”

”Rocky II” (Sylvester Stallone) - ”Det här var min favoritfilm från 1979. Bättre än första ”Rocky”. En fantastisk film, och Stallone är otroligt charmig.”

Apocalypse Now” (Francis Ford Coppola) - ”Om ”Rocky II” var min personliga favorit så var ”Apocalypse Now” årets film. Jag har fortfarande kvar Life-tidningen med Brando på omslaget.”

”Star Trek” (Robert Wise) - ”Jag fick övertyga mig själv till att gilla den. Jag gillade den inte först. Jag såg om den tio år senare och gillade den inte. Men sen såg jag om den för två år sen, med min fru Daniella, och hon gillade den. När jag såg den för fjärde gången kunde jag äntligen uppskatta den för vad den var.”

”Showtime” (”All That Jazz”, Bob Fosse) - ”Jag tappade bort min lönecheck där på bion. Det var en katastrof. Men jag älskar fortfarande filmen - den var fantastisk trots allt.”

”Richard Pryor: Live in Concert” (Jeff Margolis) - ”Självklart var jag tvungen att se den.”

”The Warriors - Krigarna” (Walter Hill) - ”Den skapade uppror när den kom. Jag är ett stort fan.”

”Får jag presentera: Min mamma, herr Albin” (”La cage aux folles”, Édouard Molinaro) - ”Jag har aldrig hört så mycket skratt som under de 20 minuterna i slutet. Jag såg om den för två år sen med min vän och vi blev överraskade av hur mycket vi skrattade. Den var så rolig.”
 
| 2 maj 2020 21:00 |