Film

Skribent

Jonatan Blomberg

29 oktober 2022 | 12:00

6 perfekta filmer enligt Quentin Tarantino - och 1 hyllad film han aldrig sett

Filmskaparen och filmnörden Quentin Tarantino erkänner att han faktiskt aldrig har sett "Sound of Music", som plockade hem fem Oscarsvinster 1966.
Quentin Tarantino besökte nyligen Jimmy Kimmel Live för att prata om sin nya bok, "Cinema Speculation". En bok som delvis är baserad på Tarantinos egen uppväxt och olika besök till diverse biografer i sin ungdom och ett kapitel handlar dessutom helt och hållet om filmkritiker (vilket ska bli intressant att läsa!).
 
Under besöket hos Kimmel så snackade Tarantino, i vanlig ordning, med häftig inlevelse om sin kärlek till film och får då frågan om vilka "perfekta filmer" det finns. Då han nämner "Motorsågsmassakern" som en sådan i boken. Och han är tydlig med att det inte finns särskilt många, men kommer sedan snabbt med fem ytterligare titlar:
 
"Sound of Music" (1965) dyker inte upp bland Tarantinos favoriter.
 
1. "Motorsågsmassakern" (1974)
2. "Hajen" (1975)
3. "Exorcisten" (1973)
4. "Annie Hall" (1977)
5. "Det våras för Frankenstein" (1974)
6. "Tillbaka till framtiden" (1985)
 
Precis innan besöket hos Kimmel är slut får Tarantino även frågan huruvida det finns någon riktigt hyllad film som han fortfarande inte har sett. Han är trots allt känd för att kunna i princip allt om de mest obskyra filmtitlarna i filmhistorien. Men erkänner sedan att han fortfarande inte har givit "Sound of Music" (1965) en chans ännu, trots att filmen knep hela fem Oscarsvinster när det väl begav sig.
 
Så om du ser till att beta av just den filmen nu under helgen så finns det fortfarande en chans att du har sett åtminstone en film som Tarantino inte har hunnit se ännu. Hans nya bok "Cinema Speculation" finns nu tillgänglig att köpa lite här och var, även för oss svenskar. 
 

ANNONS: Köp Tarantinos bok "Cinema Speculation" hos Adlibris för 204 kr

 
 
Håller du med om Tarantinos lista på "perfekta" filmer? Har du sett "Sound of Music" ännu? Kommentera gärna nedan!
| 29 oktober 2022 12:00 |