Film

Skribent

Gäst

8 oktober 2023 | 18:00

"Psycho II" - en underskattad uppföljare fyller 40 år!

Om Hitchcocks "Psycho" är ett mästerverk så är "Psycho II" ett underverk, skriver gästkrönikör Daniel Holmén.
Det är lika bra att jag come clean direkt – jag älskar "Psycho". Jag älskar allt med den filmen; hur den förändrade allt, hur den ser ut, hur den är filmad, skådespelarna, känslan, musiken, berättelsen, stilen, det svartvita.
 
När folk frågar mig vilken min favoritfilm är så brukar jag säga att jag aldrig skulle kunna välja en enda – jag har en topp 3. Och "Psycho" är med i den toppen. Jag är givetvis inte ensam om detta, "Psycho" anses vara en av Alfred Hitchcocks bästa filmer och dess betydelse för såväl regissören själv som för filmhistorien i allmänhet, och skräckfilmen i synnerhet, går inte att överskatta.
 
Med de förutsättningarna förefaller det sig helt vanvettigt, kanske psykotiskt (hehe), att ens försöka sig på att göra en uppföljare. Ändå var det precis det man gjorde 1983, hela 23 år senare. Resultatet blev en överraskande succé och Quentin Tarantino har sagt att den är en av hans favoritfilmer. Nu fyller den 40 år.
 
 

Norman Bates kommer hem

 
"Psycho 2" utspelar sig 22 år efter originalet, samma tid som faktiskt hade passerat vid inspelningen.
 
Norman Bates (Anthony Perkins repriserar sin roll) har suttit inspärrad på mentalsjukhus sedan han tog en svängom i mammas klänning och hälsade på Marion Crane (Janet Leigh) i duschen på 60-talet. Han har gjort stora framsteg i sin behandling och anses nu vara frisk, så pass att han släpps ut trots stora protester från Marions syster Lila Crane (Vera Miles repriserar också sin roll).
 
Väl hemma på det ökända Bates Motel börjar Norman acklimatisera sig och vill inget annat än att fortsätta driva sin verksamhet i lugn och ro. Han jobbar extra på en lokal diner och där träffar han Mary (Meg Tilly, syster till Jennifer Tilly) som han blir vän med. Hon flyttar in på Bates Motel eftersom hon har det lite struligt privat, och just som livet ser ut att bli bra för Norman så inträffar nya mord.
 
Är han inte så frisk som de trott, eller är det någon annan som ligger bakom?
 
 

Från tv-film till sommar-blockbuster

 
Författaren Robert Bloch skrev ”Psycho” 1959, boken som låg till grund för Hitchcocks filmatisering, och det var också han som skrev en uppföljare 1982. Det var när Universal hörde talas om den som de ville kapitalisera och filmatisera den, men när de väl läste ”Psycho 2” gillade de inte storyn alls.
 
Norman Bates rymmer från fängelset och blir dödad tidigt i storyn, som sedan fokuserar på en handling där en Hollywoodfilm om morden på Bates Motel ska spelas in ("Stab" i "Scream", någon?). Att göra en ny "Psycho"-film utan Norman Bates kom inte på fråga,
 
Universal beställde ett nytt manus av manusförfattaren Tom Holland ("Den onda dockan", "Skräcknatten") och regissörsjobbet gick till Richard Franklin, en australiensare som såg "Psycho" redan vid 12 års ålder och hade varit ett stort Hitchcock-fan ända sedan dess.
 
 
Det var tänkt att Jamie Lee Curtis skulle spela Mary, dels för att hon hade gjort stor succé i Halloween några år tidigare men framförallt för att hon ju är Janet Leighs dotter. Curtis hade dock andra åtaganden och rollen gick till Meg Tilly i stället.
 
Det här var vid kabel-tv födelse i USA, och från början ville Universal göra en tv-film avsedd för kabelkanalerna. De räknade aldrig med att Anthony Perkins ville reprisera sin roll, (ryktet säger att Christopher Walken skulle spelat Norman), men när Perkins fick läsa Hollands manus tackade han ja. Och vips gick projektet från tv-film till sommarblockbuster.
 
Universal lär också ha blivit ordentligt förvånade när "Psycho 2" blev en överraskningshit på bio sommaren 1983 och sedermera omsatte 40 miljoner dollar – mer än originalet.
 
 

En välskriven thriller

 
"Psycho 2" hade kunnat vara en typisk skräckfilmsuppföljare. En upprepande historia som står långt bort i skuggan av sitt original, vars enda syfte är att ha en högre body count än senast och dra in mer pengar. Men del två av Norman Bates historia är en välskriven thriller och klassisk whodunnit, en intressant fortsättning snarare än en upprepning.
 
Det är frustrerande att som publik se hur Norman verkligen kämpar för att hålla sig frisk och leva ett normalt liv, men ändå inte lyckas hålla sin gamla mor på avstånd. Vems fel är det? Man vill rycka in och hjälpa honom, (du fixar det här, Norman!), och plötsligt inser man att man sympatiserar med en notorisk seriemördare. Hur gick det till, liksom.
 
Att göra en uppföljare till en av världens mest kända och älskade filmer borde inte fungera så bra som det gör, men om "Psycho" är ett mästerverk så är "Psycho 2" ett underverk. Du kan hyra den på SF Anytime och Apple TV.
 
Daniel Holmén
| 8 oktober 2023 18:00 |