Film

Skribent

Viktor Jerner

26 januari 2016 | 16:00

Produktionen av "Blade Runner 2" drar igång i sommar

Ryan Gosling, Harrison Ford och Denis Villeneuve, kan det här bli århundradets fetaste uppföljare?
När jag först fick höra om planerna på en uppföljare till Ridley Scotts mästerliga scifi-klassiker "Blade Runner" blev jag väldigt orolig och tveksam. En hel del frågor började flyga runt i mitt huvud. Behöver vi verkligen en uppföljare till den här filmen över huvud taget? Kan den inte bara få stå på egna ben? Hur ska man någonsin kunna nå eller toppa det som Ridley Scott och hans team åstadkom för över trettio år sedan? 

De negativa känslorna var då helt klart starkare än de positiva, men sen började det hända grejer. Först gjordes det klart att Ridley Scott ligger bakom idén för uppföljaren och att Hampton Fancher - en av manusförfattarna bakom originalet - skulle stå för manuset. Intresset växte. En tid efter det fick vi också bekräftelse på att Harrison Ford återvänder som den ikoniska Rick Deckard, samt att den oändligt talangfulla regissören Denis Villeneuve ("Enemy", "Prisoners", "Sicario") kommer att stå för regin. Redan här var jag helt såld, men som grädde på moset fick vi sedan också veta att Ryan Gosling gör en av huvudrollerna i filmen och att en av vår tids bästa filmfotografer - Roger Deakins - står bakom kameran.

Harrison Ford som Rick Deckard i "Blade Runner"

Nu är det istället de positiva känslorna som har den kraftiga överhanden, och jag har starkt förtroende för att vi kan få en mycket värdig och tillfredsställande uppföljare när den dyker upp någon gång under 2017. Det enda som jag nu är något oroad för är att den likt många av dagens franchise-uppföljare kan bli en så kallad "legacyquel", en film som begränsas av att den hela tiden ska hylla sitt arv istället för att utforska nytt territorium. Exempel på filmer som kan räknas till den kategorin är "Star Wars: The Force Awakens", "Jurassic World", "Star Trek" och "Creed", och med tanke på de fyra titlarna kan en sådan modell ge blandat resultat. 

Hur som helst, jag litar fullt och fast på gänget som håller i tyglarna och kan inte ens föreställa mig hur magiskt det kommer bli att få se den här världen ur Villeneuves och Deakins perspektiv. Men som nämnt kommer vi att få vänta tills 2017 innan det är dags. Filmens produktionsstart har länge varit ett stort frågetecken, men igår gav Sony Pictures, Warner Brothers och Alcon Entertainment en officiell bekräftelse på att den kommer att starta i juli. 

Än så länge vet vi inget om handlingen i "Blade Runner 2", men vad skulle ni vilja se utforskas i den? 
| 26 januari 2016 16:00 |