Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 december 2022 | 12:00

"Att vara politiker är ett otacksamt yrke"

MovieZine möter Sissela Benn, Daniel Hallberg, Eric Stern och Felicia Danielsson inför premiären av "Toppen" på Prime Video.
En svensk komedi som finkammar maktens korridorer för att finna humor och hjärta - är det något som får din röst? Streamingaktuella "Toppen" är Prime Videos första originalserie på svenska där man har valt att satsa på ett relativt säkert kort - en bred och publikfriande komediserie med folkkära ansikten som Robert Gustafsson i täten.
 
Inför premiären träffade vi fyra av skådespelarna - Sissela Benn, Daniel Hallberg, Eric Stern och Felicia Danielsson - vars karaktärer arbetar på det fiktiva socialistiska partiet DSP och dess Välfärdsdepartement.
 
Sissela Benn spelar Roxanne Wiklund, en småstadspolitiker med siktet inställt på statsministerposten.
 
- Hon är som ett stort barn. Men som tur är har hon ett bra team runtomkring sig, och väldigt mycket självförtroende. Så hon är ostoppbar på det sättet. Men sen har hon kanske inte så mycket kompetens?
 
Har du specifikt tittat på något av våra svenska politiker som inspiration?
 
- Jag började stalka någon kvinnlig politiker i Trelleborg... Jag blev besatt av att försöka luska ut vad hon hade för musiksmak. Annars har jag fastnat framför massa Youtube-klipp med George W. Bush. För han är så fruktansvärt rolig! Han känns inte ond som Trump, utan mer som en spjuver, som kan råka säga så sjuka grejer.
 
 
Daniel Hallberg spelar talskrivaren Bill, som kanske inte heller har de rätta kompetenserna:
 
- Han är bara angelägen om att skapa bra stämning i gruppen. Det handlar om hierarkier och att ta sig till makten. Men "Toppen" är också en humorserie. Inte nödvändigtvis en satir. Egentligen handlar det om relationer.
 
Skådespelarna förklarar att serien inte är menad att driva med svensk politik. De ser den snarare som en arbetsplatskomedi i likhet med "The Office", men som råkar utspela sig i maktens korridorer. Eric Stern berättar:
 
- Humorn kan ligga i hur man hanterar en uppkommen situation. Det är människor som man känner för, som vill väl nånstans, men det blir vajsing på vägen.
 
 
- Ibland kan man fantisera om när man ser en presskonferens: vad pratade de om precis innan? Och vad kommer de att göra precis efter? Vi gör inte anspråk på att veta nånting, men det skapar workplace comedy av någon man vanligtvis bara ser fragment av, säger Eric Stern.
 
Felicia Danielsson gör rollen som sociala medier-experten Saga:
 
- Hon har koll på allt som trendar på TikTok, hon är sociala medier-ansvarig och vass på Instagram. Hon ser nog departementet mer som ett tillfälligt jobb. Men vad jag gillar med karaktären är att hon är det objektiva ögat. Hon är den enda som kan se alla andra som de boomers de är. Och kan skratta åt saker.
 
- Något jag upptäckte när jag läste manus är att vara politiker är ett väldigt otacksamt yrke. Det tycker jag verkligen serien speglar också. Det är egentligen bara en människa bakom det.
 
 
Det har precis varit valår, publiken kanske är lite trötta på politiskt drama. Varför ska man ändå se "Toppen"?
 
Daniel Hallberg: Det är kul. Det är humor, det är underhållning, det är komedi. För det är nånting med... makthavarpositionen som de har, oavsett var man står politiskt kan man tycka att det känns läskigt eller shaky. Men ju jobbigare något är, desto viktigare är det att skoja om det. Det är därför vi skämtar överhuvudtaget.
 
Hur känns det att "Toppen" får vara först ut som en svensk serie på Prime Video?
 
Sissela Benn: Det känns ärorikt och kul att det satsas. Jag har hålla på med humor skitlänge, och jag är så himla glad att det här är en stor produktion. Väldigt kvalitativ. Man har inte sparat på något. Varje detalj är genomarbetad.
 
Felicia Danielsson: Jag vill hylla skaparna Adrian Boberg, Jessica Eriksson och Sara Haag som regisserat. De har lagt hur mycket tid och jobb som helst på att skapa något som Sverige inte har. Lite som "Veep". Det är verkligen något helt nytt. Och det är man glad att få vara en del av.
 
Tror ni att det blir en till säsong?
 
Sissela Benn: Nu har man presenterat premissen och alla karaktärer. Det är nu man kan börja leka. Det vore ju himla synd att inte fortsätta!
 
 
Den första säsongen består av 6 avsnitt och finns nu på Prime Video.
| 7 december 2022 12:00 |