Film

Skribent

MovieZine

8 april 2015 | 12:00

Den här svindyra lådan ger dig biofilm hemma

Nu finns ett nytt sätt att titta på filmer hemma i soffan, samma dag som de kommer ut på bio.
Besväras du av skräpiga pengahögar var du än tittar i ditt hus? Har du tröttnat på att resa jorden runt på din mega-yacht? Har din helikopter gått sönder? Om du samtidigt tycker att vanliga biografer är lite för fyllda med närgångna paparazzis, men ändå älskar film, har vi lösningen för dig.

För den nätta summan av 35 000 dollar (cirka 300 000 kronor) kan du nämligen få hem en PRIMA-box till vardagsrummet. Vad gör då en sådan? Jo, den ger dig en möjlighet att se filmer samma dag som de går upp på bio, fast hemma i soffan med polarna. Som genom ett under av hi-techiga säkerhetslösningar och skrymmande hårdvara (som man gör bäst i att gömma i en garderob) kan man alltså se ”Paul Blart: Mall Cop 2” på sin TV istället för på den lokala sjask-biografen. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det funkar genom ett avancerat system där filmen laddas ner till boxen flera dagar i förväg, för att sedan låsas upp på filmens biopremiärsdag genom att filmbolaget ger klartecken till att filmen då får avkrypteras, och därefter avnjutas (eller... av-gråtas, kanske, i fallet ”Paul Blart: Mall Cop 2”). Endast en auktoriserad användare får lov att hyra filmer på boxen, och denne måste då läsa av sitt fingeravtryck (på en annan liten manick än den som står i garderoben) för att komma igång.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
En fingeravtrycksläsare eller en spejsad Playstation? Ingen vet.

Förlorar inte biograferna på detta då? Både ja och nej. Anledningen till att de tillåter tjänsten är helt enkelt att den är så dyr. Förlusten i form av uteblivna biljettintäkter blir i det närmaste försumbar då så få har råd att ha PRIMA-boxen hemma. Du undrar nu kanske varför så få har råd när den bara kostar 30 000 dollar? Jo, varje film kostar 500 dollar att hyra också, för 24 timmars tillgång, och som om inte det vore nog vill tillverkaren att du inleder din PRIMA-karriär med att hyra 10 filmer direkt. Så att ni får ett bra och tillitsfullt förhållande, liksom.

Efterfrågan bland välbärgade skådisar, rockstjärnor och allmänt löst folk är uppenbarligen stor. PRIMAs medgrundare och VD Shawn Yeager säger i en intervju med The Verge att boxarna går åt snabbare än de kan bygga dem.  Han säger också att företaget lägger enorm vikt vid att hålla sina kunder nöjda och glada genom att erbjuda stor driftsäkerhet:

- En kund bryr sig inte om en film har stannat för att Comcast har gjort något knasigt, eller för att Time Warner har gjort något knasigt. Allt de bryr sig om är att de inte kan titta på ”Minioner”, och det är vårt problem.

Vad tror du om tjänsten? Hade du skaffat den (om du vann på lotto alltså)?

(Källa och bilder: The Verge)
| 8 april 2015 12:00 |