Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 januari 2015 | 08:00

"Pride" blir lite mindre gay i amerikanska DVD-hyllor

Homosexuella? Vilka homosexuella?
När den brittiska feelgoodpärlan "Pride" släpps på DVD i Staterna väljer man att sudda ut alla referenser till filmens homosexuella karaktärer. 

Bögarna och flatorna som kommer till oväntad räddning när en walesisk by drabbas av strejk, kallas helt enkelt för "London-baserade aktivister" på omslagets baksida. Man har också photoshoppat bort ett plakat på en av bilderna, uppmärksammar BBC

Inte oväntat men klart tråkigt, tycker Ben Robert som gett stöd till filmen via brittiska filminstitutet, BFI:

- Jag blir inte förvånad att amerikanska distributörer väljer att sälja fler filmer på att tona ner gayinnehållet. Det är inget jag försvarar, det är fel och omodernt, men ingen överraskning. Sådan är tyvärr vår verklighet att HBT-material hamnar i skymundan, förutom enstaka succéer som "Brokeback Mountain". 

Före:
Efter:
Matthew Warchus som regisserade "Pride" kommenterar.

- Att marknadsföra "Pride" har visat sig vara en intressant utmaning från dag ett. Det finns ännu många i mainstreampubliken som inte har sett filmen. En del kanske tycker den verkar "för politisk" eller "för gay". Sådan oro brukar skingra sig när man väl får se filmen, men är viktigt att tänka på när man försöker att nå sin potentiella publik. 

- Jag vill inte att filmen ska tas exklusivt för en "gayfilm". Att försöka förhindra sådana missförstånd tycker jag inte är homofobiskt, säger Warchus (via The Playlist).

"Pride", med Imelda Staunton och Bill Nighy i två av huvudrollerna, fick svensk biopremiär i december och släpps på DVD i vår. Med eller utan bögar på omslaget? Det återstår att se.
| 7 januari 2015 08:00 |