Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 augusti 2023 | 10:00

"Prey" får bluray. Borde fler streamingfilmer släppas på skiva?

Rovdjuret-rullen som släpptes på Disney+ i Sverige ges ut i fysiskt format i oktober.
Streamingeran kan ha gjort filmtittande mycket enklare för många av oss, när tusentals titlar bara finns några klick bort. Men för puristerna som föredrar film på skiva har det blivit allt mindre av den varan. Lite goda nyheter dock: "Prey" kommer att släppas i fysiskt format den 3 oktober.
 
"Prey" är en prequel till "Rovdjuret"-filmerna i regi av Dan Trachtenberg. Handlingen utspelar sig år 1719 där en indianstam möter på en utomjordisk varelse inställd på att jaga och döda. Den är (otippat nog) nominerad till 6 Emmys, bland annat för bästa tv-film.
 
"Prey" hade premiär sommaren 2022 på streamingtjänsten Hulu i USA och på Disney+ i övriga världen. Nu planerar 20th Century Studios utgåvor i 4k Ultra HD, bluray och även dvd - om det fortfarande är din grej.
 
Skivorna kommer med extramaterial som bakom-kulisserna-filmer, en alternativ öppningsscen och andra bortklippa scener, skriver Digitalbits. Det finns även ljudspår med kommentarer från regissören och stjärnan Amber Midthunder.
 
Om denna "Prey"-bluray kommer till Sverige eller bara ges ut i USA är i nuläget oklart.
 
 
Det här är kanske inte världsomvälvande nyheter i filmvärlden, men ändå intressant. Av två anledningar.
 
Dels rapporterades det i början av augusti att Disney ska sluta med bluray och dvd-film. I Australien, till att börja med. Det är ytterligare ett steg bort från fysisk media och mot en digital framtid, med ett stort filmbolag som går i täten. MovieWeb skrev att Marvelfilmen "Guardians of the Galaxy vol. 3" blir den sista fysiska filmen som Disney släpper på kontinenten.
 
Dels är det fortfarande väldigt ovanligt att streamingfilmer ges ut på skiva överlag. Många är de streamingtjänster som satsar på egna originalfilmer, för att locka till sig abonnenter. Netflix startade denna trend med "Beasts of No Nation" hösten 2015. Disney+ har varit flitiga med egna streamingfilmer: allt från "Pinocchio" till "Peter Pan & Wendy". Ytterst få av dem har fått en fysisk utgåva, hur mycket fans än har tjatat. Kanske ser vi en vändning där...
 
Vad tycker ni? Borde fler streamingfilmer släppas på skiva? Kommentera nedan.
| 18 augusti 2023 10:00 |