Serie

Skribent

Alexander Kardelo

19 april 2023 | 14:40

Se eller skippa? Nya "True Lies"-serien har premiär på Disney+

En urvattnad version av en James Cameron-rulle som kanske inte var jättebra till att börja med... Nej tack!
Minns ni "True Lies" från 1994? Mitt emellan två mästerverk, sci-fi-juggernauten "Terminator 2" och episka kärleksdramat "Titanic", testade regissören James Cameron på ett något mer lekfullt koncept i sin första och enda actionkomedi. Här fick Arnold Schwarzenegger smaka på ännu en hård hjälteroll och samtidigt driva med genren - han spelar en hemlig agent, så hemlig att inte ens hans kära hustru har en susning.
 
Jag erkänner: jag älskade filmen! (När jag var tolv.) När jag sett om den på senare år har betyget kanske sjunkit en aning... Det hela är rätt cheesy och hjärndött, och ett bra exempel på varför barndomsfavoriter inte alltid tål en ny granskning i vuxen ålder.
 
Nästan 30 år senare fick någon för sig att damma av konceptet för streamingeran. Denne "någon" är Matt Nix, mannen som byggt en karriär på action-tv av varierande kvalitet - spionserien "Burn Notice" är kanske den mest kända. Hans "Turner & Hooch"-reboot blev inte långlivad... och jag ser ärligt talat ingen ljus framtid för nyversionen av "True Lies" heller.
 
 
Storyn är i stora drag densamma som sist. Harry Tasker är superspionen som jagar vapensmugglare kors och tvärs över världen. Han är gift med sitt jobb, men också med Helen, som är övertygad om att han säljer datorer till försäkringsbolag - tråkigare cover kan inte finnas.
 
Harry har lyckats hålla uppe detta dubbelliv i mer än 20 år, så det låter ytterst klantigt att bjuda med frugan på semester i Paris, där han egentligen har ett hemligt uppdrag att utföra. Men det var väl oundvikligt - jobbet och privatlivet måste så småningom kollidera med en smäll, och lögnen avslöjas.
 
Helen, som längtat efter spänning i sitt inrutade liv, får plötsligt mer än hon önskade sig. I slutet av det första avsnittet blir hon själv introducerad för makens hemliga arbetsplats, Omega-sektorn - och början på en ny karriär, gissar jag. Att hon redan talar flera språk flytande och är en kickass-brud som övat taekwondo lär knappast skada.
 
 
Det första varningstecknet? Två helt okända skådisar i huvudrollerna. Steve Howey är en anonym hunk med mer käkben än utstrålning, och Ginger Gongazas största merit är en biroll i "She-Hulk"-serien. Schwarzenegger och Jamie Lee Curtis satte ribban högt. Vi snackar en stjärnstatus och en komisk tajming som tv-serien uppenbarligen inte hade råd med.
 
Det andra är ett manus som följer en väääldigt klassisk tv-mall. Det gäller att introducera många tydliga konflikter och karaktärer, som agentpolaren som kan bli en skojig sidekick, och tonårsbarnen som känner sig försummade av pappa. 
 
Jag gissar på ett "veckans fall"-upplägg där makarna Taskers får tackla ett nytt hemligt uppdrag i varje avsnitt, samtidigt som det gäller att upprätthålla fasaden för barnen och omvärlden. (Jag avskyr "veckans fall"-serier.)
 
 
Grundidén med "True Lies" var ju rätt kul ändå. Tänk om James Bond hade familj, och blev tvungen att både rädda världen och äktenskapet? 
 
Men det känns som en tv-satsning CBS borde ha gjort för 10, 20 år sen. Den hade kunnat rulla i några säsonger på TV6, i sällskap av "Chuck" eller "Covert Affairs" och annat lättsmält agenttrams. Året är 2023 och vi har blivit bortskämda med allt mer påkostade och genomtänkta produktioner i samma genre, från "The Night Agent" till "Jack Ryan". En blek kopia av en daterad 90-talsrulle kommer inte långt i dagens tv-klimat.
 
Efter ett avsnitt åker den här ned i soptunnan för min del, eller om jag hellre får citera Arnold: "You're fired!"
 
| 19 april 2023 14:40 |