Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 juli 2023 | 17:05

Sevärt på HBO Max: Dyk in i DC Comics 90-åriga historia med ”Superpowered”

Fascinerande HBO-dokumentär om Supermans uppkomst, Batmans utveckling och ett serietidningsförlags toppar och dalar.
Superhjältefans, se hit! Det har blivit dags för premiären av ”Superpowered: The DC Story” på HBO Max. I en dokumentärserie på tre timslånga avsnitt får vi en djupdykning och en fascinerande historielektion om ett av popkulturens stora varumärken, nämligen DC Comics.
 
Här berättas det om hur Superman erövrade serietidningarnas värld som den förste superstarke och mantelklädde hjälten, hur Batman och Wonder Woman följde i hans fotspår, och hur DC:s populäraste karaktärer har förändrats och utvecklats genom åren för att spegla det samhälle som läsarna lever i.
 
Historien om DC sträcker sig från år 1934 via banbrytande biosuccéer som Richard Donners ”Superman” (1978) och Tim Burtons ”Batman” (1989) till dagens enorma cinematiska universum och multiversum. Filmskapare som Patty Jenkins, James Gunn och Greg Berlanti intervjuas och bjuder på anekdoter, och skådisar som Jason Momoa och Robert Pattinson får nörda loss kring sina karaktärer.
 
Men det är också en historia om ett förlag som kämpat med dalande försäljningssiffror, och med målgruppens svalnande intresse - och de konstnärer, författare och förläggare som med innovation lyckats återupprätta superhjältens status för varje ny generation.
 
Vi vet såklart att Warner Bros äger både DC och HBO Max, så en dokumentär som ”Superpowered” är inte gjord för att vara direkt kritiskt granskande, utan snarare en stor hyllning till företaget och dess historia. Ändå är det en fängslande odyssé som tar oss genom färgglada seriesidor och inspirerande hjärnor. För regin står Leslie Iwerks som tidigare gjort den snarlika ”The Imagineering Story” åt Disney+. Iwerks är också aktuell med ”100 år med Warner Bros”. Det blir min nästa binge.
 
Den tre avsnitt långa ”Superpowered” finns idag att streama på HBO Max.
| 20 juli 2023 17:05 |