Serie

Skribent

Alexander Kardelo

1 december 2018 | 15:00

Premiär för "Miss Sherlock" - japansk tv-deckare med glimten i ögat

Sherlock Holmes är en japansk kvinna i den senaste tolkningen av den populäre detektiven. Idag gör hon entré på HBO Nordic.
Det finns visst ingen hejd på hur ofta Sir Arthur Conan Doyles berömda detektiv kan tolkas om i nya versioner.

Från Robert Downey Jr till Benedict Cumberbatch. Från Ian McKellen i dramat "Mr. Holmes" till Will Ferrell i kommande komedin "Holmes & Watson". Amerikanska serien "Elementary" börjar snart på sin sjunde säsong. Och nu kommer även en japansk tv-serie, som ändrar kön på alla och flyttar handlingen till Tokyo.

Vid en första anblick är hon oförskämd och känslokall. Det förändras inte ju mer man lär känna Miss Sherlock, som likt tidigare inkarnationer har lite svårt för människor. Iallafall de levande.

Men sätt ett lik framför henne och ett stort leende uppenbarar sig på hennes läppar. Sherlock njuter av ett riktigt mysterium, som får hjärncellerna att arbeta på högvarv. Leendet blir ännu större när hon till slut får fatt på mördaren. På ett närmast teatraliskt sätt spelar hon upp händelseförloppet, och konfronterar gärningsmannen med var denne klantade sig.
 
 
Hon är den skarpsynta frilans-expert som polisen kallar in för de riktigt knepiga fallen, för inget undgår hennes blick och hennes näsa. Det första avsnittet av "Miss Sherlock" inleds när en doktors mage plötsligt exploderar på en flygplats. Offrets yngre kollega Dr. Wato Tachibana får assistera i Sherlocks undersökning av det bisarra dödsfallet.

Sen behövs ingen Sherlock för att räkna ut att radarparet är komplett: Wato-san är förstås Miss Sherlocks egna Dr. Watson.
 
 
"Miss Sherlock" är en procedur-deckare, som likt "CSI" avverkar ett nytt fall i varje avsnitt. Tonen är underhållande, och främst är det Sherlocks lätt skruvade karaktär som står för humorn, som gränsar till svart komedi - lite som en annan ny HBO-favorit, "Killing Eve".

Tempot är högt och intrigerna sådär lagom twistade, vilket bör tillfredsställa den mer Hollywood-inriktade publiken. Men serien saknar inte heller brutala scener. I första avsnittet blir en liten flicka knivmördad av en narkoman. Kommande avsnitt rör vid ämnen som PTSD, kärnvapen och dödliga virus.

HBO:s första japanska originalserie är en modern men välbekant tolkning av den litterära hjälten. Inte den första och säkert inte den sista. Kanske inte den bästa, men definitivt något eget.
 
 
"Miss Sherlock" finns nu att streama på HBO Nordic.
| 1 december 2018 15:00 |