Film

Skribent

MovieZine

26 september 2021 | 15:00

Premiär för "Marco-effekten" - ett nytt fall för Avdelning Q

Jussi Adler-Olsens kriminalromaner om Avdelning Q har nu blivit till fem populära danska filmer. Den senaste släpptes just i Sverige.
Sedan år 2007 skriver danske deckarkungen Jussi Adler-Olsen om Köpenhamnspoliserna på Avdelning Q, en avdelning för "kalla fall". De handlar om kommissarie Carl Mørck som tillsammans med sin assistent Assad tar sig an brott som anses som hopplösa att klara upp.

Böckerna har filmats i kronologisk ordning till danska publikens stora förtjusning - samtliga har blivit stora biosuccéer i hemlandet. Trots det har ingen av filmerna fått svensk biopremiär, men de går att streama eller hyra digitalt.
 
 
Nya skådespelare tar över
 
"Kvinnan i rummet" (2013), "Fasanjägarna" (2014) och "Flaskpost från P" kan streamas på Netflix och Viaplay. "Journal 64" (2018) finns att hyra på SF Anytime och Blockbuster. Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares har spelat huvudrollerna genom de fyra första filmerna.

I "Marco-effekten" lär dock fans märka en liten skillnad i ensemblen. Ulrich Thomsen tar över huvudrollen som Carl Mørck, medan Zaki Youssef spelar Assad.

Här gräver de i fallet med den pedofilanklagade William Stark som har försvunnit spårlöst. Samtidigt har polisen gripit en östeuropeisk pojke vid gränsen till Tyskland som är i besittning av Starks pass. Carl Mørck och Avdelning Q hamnar på spåret av mångårig systematisk korruption och svindel med biståndspengar och vidare mot lösningen av ett bestialiskt mord.
 
 
Extramaterial ingår
 
Filmen finns nu ute som digital köpfilm, och släpps som hyrfilm den 18 oktober.

Ser du "Marcoeffekten" hos exempelvis SF Anytime så ingår det även extramaterial. Efter filmen följer en dokumentär där ett tv-team filmade det drama som uppstod då skådespelare och filmarbetare tvingades avbryta inspelningen och fly ut ur Tjeckien, för att hinna hem innan den omfattande lockdown stängde ner stora delar av Europa på grund av covid-19.
 
 
Vad tycker du om Avdelning Q-filmerna? Vilken är den bästa? Kommentera nedan.
| 26 september 2021 15:00 |