SÉRIE SERIES 2018

Skribent

Saga Olsson

8 juli 2018 | 18:00

Premiär för brittiska ”Innocent”: Ett mordmysterium att förbryllas över

TV4 ger oss det perfekta mordmysteriet att lösa i sommar. Jag har sett det första avsnittet av "Innocent" under tv-seriefestivalen Série Series i franska Fontainebleau, och längtar efter mer.
Med true crime-serier som ”The Staircase” och ”Making a Murderer” är det på tiden att det blandas in lite fiktion i mixen. När vi i de verkliga fallen visas vinklade berättelser, skapar det brittiska kriminaldramat ”Innocent” ett mysterium som inte skäms för att ge oss alla detaljer och förvirra oss på vägen.
 
Tara Collins hittas död och hennes man, David Collins (Lee Ingleby) är den skyldige. Hon begravs, han hamnar i fängelse och deras gemensamma barn adopteras av hennes syster, Alice (Hermione Norris), och livet går vidare. Tills det framkommer att kriminallabbet i stan haft stora brister. Blodfläckarna på hans jacka, som varit det tyngsta beviset, kan inte längre användas som bevis och i brist på mordvapen och motiv kallas alla tillbaka till rättssalen, sju år senare. Systern är i tårar, pressen har samlats upp och Davids bror, Phil (Daniel Ryan), jublar när David frikänns. Och trots att han borde ha sitt livs svåraste tid bakom sig, har den just börjat.

Sammanbitet möter han pressen och proklamerar, som så många innan honom "I’m innocent!"
 
 
Där börjar vi följa Davids kamp i att bevisa sin oskuld för en värld som blev övertygad om hans skuld samma sekund som hans ansikte dök upp på tidningarnas förstasidor. Vi visas hur svårt det är att komma tillbaka till ett normalt liv, där man hela tiden måste försvara sig samtidigt som man inte vill något hellre än att leva livet, som om mordet aldrig skett. David porträtteras inte som den typiska oskyldiga maken. Han är lite skum, han är oberäknelig och det första han gör är att försöka få tillbaka sina barn. Vilket är just det som gör att vi kastas fram och tillbaka mellan att vara övertygade om att han är skyldig, till att han är oskyldig och så håller det på. Något som gör att man inte vill slita blicken i rädsla för att missa någon viktig liten ledtråd som äntligen ska ge oss sanningen.

Men David är inte den enda som har något att bevisa. Poliserna som haft hand om fallet, är lika beslutna som honom att finna vem den skyldige är. I takt med att bevismaterial gås igenom och nya vittnen förhörs, presenteras vi inte bara med att det finns en hemlig romans på kontoret som säkerligen kommer ställa till det under arbetets gång, men också för nya misstänka på löpande band. Och jag inser, att allt inte är som vi tror.
 
 
Trots den enkla premissen, finns det något spännande där som lockar. För vi visas en sida som dokumentärer på ämnet aldrig visar. Den skyldige kan alltid ljuga för polis, allmänhet och familj, men en fiktiv karaktär kan aldrig ljuga för en tittare. Här ges en annorlunda vinkling i och med att den är fiktiv då vi får tillgång till spår och vittnen som i verkligheten kanske aldrig hade hittats. Men också i och med att det någonstans i historien finns ett rätt svar, som i de verkliga fallen, bara förövaren vet om.
 
Vi vet att vi under det sista avsnittet kommer att chockas av sanningen, men resan dit och att se om man lyckas lösa mysteriet innan polisen, är ett perfekt tidsfördriv för regniga sommarkvällar. Serien är välskriven, välproducerad och vem gillar inte ett bra mysterium?

Är det den avundsjuka systern eller den hemliga älskaren som är skyldig? Kan det vara den jublande brodern eller någon bitter kollega? Eller var det maken, hela tiden?

Det enda vi vet med säkerhet, är att med enbart 4 avsnitt har vi ett perfekt mini-mysterium att lösa ikapp med poliserna i serien under kommande regniga sommarkvällar.
 
 
”Innocent” kommer att visas på TV4 med start 18 juli.
| 8 juli 2018 18:00 |