Film

Skribent

Josefine Krischausky

16 augusti 2021 | 10:30

Festivalsnackisen "CODA" släpps på bio i höst

Det prisbelönta coming-of-age-dramat, vars handling fokuserar på den enda hörande medlemmen i en döv familj, är redo att både charma och beröra.
I januari hade coming-of-age-filmen "CODA" världspremiär på Sundance filmfestival, varefter den tog emot både ett flertal priser och fina recensioner, och inte minst köptes av Apple till ett rekordhögt pris. Förra veckan fick det starka familjedramat sin streamingpremiär på Apple TV+ världen över, men tyvärr inte i Sverige. Vad hände? 
 
Nordisk Film äger de skandinaviska rättigheterna till "CODA" och man planerar att ge filmen svensk biopremiär under hösten, enligt ett uttalande till MovieZine. Den kommer med andra ord inte att finnas tillgänglig på Apple TV+. 
 
Handlingen följer tonåriga Ruby, den enda hörande personen i en döv familj. Själv har hon stora drömmar om en framtid inom musiken, men när familjens fiskeföretag hotas ställs hon inför ett tufft val. Filmen är en engelskspråkig remake av den franska dramakomedin "La Famille Bélier", som hade premiär 2014.
 
"Hela filmen är genomgående värme och charm. Handlingen berör och får en att både gråta och le, även om man förstår vartåt det bär, och här finns många småroliga scener på vägen", skriver Annika Andersson i MovieZines recension av "CODA"
 
 
"CODA" är den andra långfilmen från regissören och manusförfattaren Sian Heder, som tidigare har arbetat på tv-serier som "Orange is the New Black" och "Glow". Med på rollistan finns bland andra Emilia Jones ("Locke & Key"), Marlee Matlin ("Vita Huset") och John Fiore "Sopranos".
 
Håll utkik efter "CODA" på bio från 29 oktober.
| 16 augusti 2021 10:30 |