Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 september 2023 | 09:00

Ruttet! PR-firma lurade Rotten Tomatoes - för att ge Daisy Ridley högre betyg

En ny artikel avslöjar hur lätt det är att manipulera den lika välbesökta som avskydda jämförelsesajten.
Under sommaren fyllde Rotten Tomatoes 25 år - en sajt som är välbekant för alla filmälskare och hela filmbranschen. Här samlas alla (mestadels amerikanska) recensioner och delas upp i ”Fresh” eller ”Rotten” för att räkna ut ett snittbetyg för varje film.
 
Det finns många, både kritiker, filmskapare och användare, som tycker att det är ett orättvist verktyg. Exempelvis tar man inte hänsyn till om en recension är lite eller mycket positiv, när hundratals omdömen körs ned i samma mixer.
 
 
Samtidigt går det inte att förneka att Rotten Tomatoes har stort inflytande på Hollywood. När en film blir ”Certified Fresh” (med mer än 75% positiva omdömen) väger det tungt i marknadsföringen av en ny film. Det här är filmbolagen och PR-firmorna väl medvetna om. Och vissa har lärt sig att hacka systemet.
 

Filmkritiker fick betalt för att skriva snällt

 
En stor artikel i Vulture avslöjar att PR-firman Bunker 15 ska ha betalat filmkritiker för att publicera positiva recensioner. Det gällde kostymdramat ”Ophelia” (2018) med Daisy Ridley i huvudrollen.
 
De negativa recensionerna hade sänkt Rotten Tomatoes-snittet till 46%. Men Bunker 15 hittade ett gäng mindre kända recensenter, gav dem 50 dollar var för att recensera filmen, och antydde att positiva omdömen skulle vara trevligt. ”Ophelia” fick in fler recensioner, de flesta var positiva, och snittbetyget höjdes över 60%. Tillräckligt för att filmen skulle gå från ”Rotten” till ”Fresh”. Kort därefter hittade den en amerikansk distributör.
 
Bunker 15 förnekar att de har gjort fel: ”Vi har tusentals skribenter som vi skickar ut film till. En handfull har ett specifikt system där filmskapare kan sponsra dem för att få sin film recenserad”, svarar man.
 
 

Regissören sågar sajten: "Publiken blir dummare"

 
Regissören och manusförfattaren Paul Schrader sågar Rotten Tomatoes i en kommentar till artikeln:
 
- Studios uppfann inte Rotten Tomatoes, och de flesta gillar det inte. Men systemet är trasigt. Publiken blir allt dummare. Vanliga människor läser inte recensioner som de brukade göra. Rotten Tomatoes är något som studios kan manipulera. Så de gör det.
 
Brukar du ta Rotten Tomatoes på allvar? Kommentera nedan.
| 7 september 2023 09:00 |