Spel

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

20 juli 2016 | 14:00

Potterheads kräver nu ett "Harry Potter Go" som följd av Pokémon-succén

Tusentals fans har skrivit på en namninsamling för att få ett Potter-mobilspel med "augmented reality". Men exakt hur skulle ett sådant spel se ut? Här följer några förslag.
Ingen kan ha missat den genomslagskraft som "Pokémon Gos" så kallade "augmented reality"-koncept har haft på bara två veckor, där spelupplevelsen är sammanvävd med verkligheten. Framgången öppnar upp möjligheten för fler franchises att utnyttja samma teknik, vilket fick Potter-fanet Ashtyn Hannon att starta en namninsamling för att sätta fart på Warner Bros att ge fansen "Harry Potter Go" i samband med novembers nya "Fantastiska Vidunder Och Var Man Hittar Dem"-film.

Så här beskriver hon idén för "Harry Potter Go" i sin namninsamling:

- I ett Harry Potter-baserat "augmented reality"-spel skulle du kunna använda trollformler i verkliga livet. Accio Åskvigg! Och ha trollkarlsdueller med dina vänner, där Expelliarmus skulle kunna frysa motståndarens app i några sekunder! Till den nya filmen "Fantastiska Vidunder Och Var Man Hittar Dems" ära skulle man kunna leta efter magiska väsen, såsom hippogriffer, drakar, svartalver och jättespindlar. Följ spindlarna, Ron.

- I "Harry Potter Go" ska du kunna hitta de sju horrokruxerna, och sedan försöka hitta svärd och basilisk-huggtänder för att föstöra dem. Kom igen, kan inte någon använda sin tidsvändare och skapa detta igår redan!

Som ett stort fan av både "Harry Potter" och "Pokémon Go", är det här minst sagt en intressant idé! Men om "Harry Potter Go" ska kunna konkurrera med dess föregångare, behövs någonting mer: "Pokémon" passar helt enkelt som handen i handsken för konceptet. 

Så vad behöver "Harry Potter Go" fokusera på för att förtjäna de dyrbara procenten av mobilbatteriet?Personligen tror jag inte att det är så enkelt som att byta ut ett samlarobjekt mot ett annat och tro att "Harry Potter Go" ska bli lika populärt: i det här fallet har Hannon ersatt Pokémon-djur med de alldagliga objekten som Lord Voldemort har förvarat sin splittrade själ i. Men varför älskar vi att fånga Pokémon? För mig ligger en stor del av charmen i den upplevda interaktionen med en "levande" varelse och bandet man skapar. Jag tror till exempel inte att spelet hade känts lika angeläget om det gick ut på att fånga vilda potions, bollar eller andra materiella ting som hör Poké-världen till.

På samma sätt är jag tveksam till om ens Potter-universumets magiska vidunder är nog för att engagera, då det egentligen bara finns ett fåtal djur som vi som fans har fått en stark anknytning till. De enda magiska väsen jag kan komma på rakt upp-och-ner som jag som Potter-fan skulle bry mig om att samla vore Sirius hippogriff Vingfåle, en och annan husalf, möjligen en testral och en praktisk brevuggla. Och drakar, förstås, vem gillar inte dem? Men det är knappast tillräckligt för att mäta sig med "Pokémon Gos" 150+ samlarobjekt.

För att bli riktigt intressant tror jag att "Harry Potter Go" skulle behöva fokusera på att skapa en upplevelse av att vara en elev på Hogwarts och att blir en bättre magiker. Det måste tillåta spelaren att forma en karaktär genom olika val, där man kan ta ställning till om man står bakom Dumbledores Armé eller Dödsätarna och ha ett tävlingsmoment mellan dessa såväl som elevhemmen, på samma vis som de tre gymfärgerna konkurrerar i "Pokémon Go". Man ska kunna lära sig fler formler och bli bättre på att använda dem i dueller, samt utmana varandra i lag på Quidditch.

Ett stort "augmented reality"-inslag skulle vara att kunna se genom mobilkameran hur dina formler påverkar din verklighet, såsom att förändra objekt i din omgivning, spränga saker, öppna upp lås med Alohomora för att få nya items, och så vidare. I en AR-duell mot en kompis skulle formlerna kunna ge kompisen utslag eller grönt hår med hjälp av samma teknik som FaceSwaps adderade hundöron eller webbkamerans ansiktsförvrängningar. Möjligen behövs allt det här i kombination med Ashtyn Hannons förslag.

Vad är oddsen att idén blir verklighet?

Det är faktiskt ganska troligt att Warner Bros redan jobbar på saken, liksom många andra företag som äger stora franchises. Efter vad "Pokémon Go" har gjort för Nintendos aktier vore det dårskap att ge sig in på marknaden! Min gissning är att vi får se både "Star Wars Go", "Super Mario Go" och "Hunger Games Go", för att nämna några.

Oavsett om du bara har sett en av de åtta "Harry Potter"-filmerna eller om du kan rabbla varenda trollformel baklänges, har du förmodligen minst en gång tänkt att det vore otroligt coolt att kunna duellera med en trollstav eller kunna säga "Accio chipspåse" när du ligger lite för bekvämt på soffan. Potter-universumet är lika stort som vår vanliga mugglar-värld men tusen gånger mer spännande, så det är inte konstigt att Potterheads nu skriker efter en spelapp inspirerad av "Pokémon Go". Vi får väl se om den dyker upp i samband med premiären av Eddie Redmaynes Newst Scamander i "Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem" den 18 november.

Har du några förslag på hur ett "Harry Potter Go"-spel skulle kunna se ut?  Vad låter bra i dina öron? Brainstorma gärna i kommentarsfältet!
| 20 juli 2016 14:00 |