Film

Skribent

MovieZine

19 september 2023 | 08:05

Stockholms filmfestival har hittat den perfekta öppningsfilmen

Det blev toppbetyg när vår recensent såg Yorgos Lanthimos skruvade skräcksaga med Emma Stone i huvudrollen.
Med knappt två månader kvar till Stockholms filmfestival avslöjas nu årets invigningsfilm: "Poor Things" i regi av Yorgos Lanthimos. Flera av hans tidigare filmer har visats på festivalen, från "Dogtooth" till "The Favourite".
 
I "Poor Things" arbetar Lanthimos än en gång med Emma Stone i huvudrollen, i en slags Frankenstein-inspirerad, romantisk och feministisk saga. Hon spelar unga Bella Baxter som förmodas vara död efter att ha drunknat. Men hon återupplivas av en oortodox vetenskapsman och får lära sig allt om världen på nytt. Willem Dafoe och Mark Ruffalo medverkar också.
 
- Jag är mycket stolt över att "Poor Things" kommer att inviga Stockholms internationella filmfestival 2023. Filmen bygger på ett samarbete med ett enormt begåvat team, framför och bakom kameran. säger Lanthimos.
 
- Men filmen skulle inte existera utan Emma Stones engagemang som skådespelerska och producent, vilket möjliggjorde hennes fantastisk prestation i rollen.
 
 
"Poor Things" vann Guldlejonet på årets filmfestival i Venedig. MovieZines recensent Jonna Vanhatalo var på plats och hyllar filmen som "det mest spektakulära, underbara och hänförande som jag sett på mycket länge. Emma Stone är fantastisk! Liksom är allt annat i denna fantasifullt absurda och extraordinärt roliga skräckkomedi om kvinnofrigörelse och uppror". Läs vår recension här...
 
Öppningsfilmen har premiär 8 november på Biograf Skandia och biljetter går att köpa redan idag. Fler filmer kommer släppas löpande fram till 11 oktober då hela programmet till festivalen avslöjas.
 
"Poor Things" får sin ordinarie biopremiär i Sverige den 26 januari.
| 19 september 2023 08:05 |