PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

30 juni 2016 | 21:00

Politiska alien-­invasioner

Utomjordingar har invaderat gång på gång men ändå har mänskligheten klarat sig i filmvärlden. Men vilka utomjordingar tog med sig gömda budskap istället för laserpistoler och “anal probes”?
I veckan släpps uppföljaren till den 20 år gamla invasionsfilmen “Independence Day”. En av den filmens mest ikoniska bilder är när ett stort tefat spränger Vita Huset i Washington DC, världens mest ikoniska politiska symbol går upp i rök. Dock fanns inget budskap i detta, det var mest tänkt som en cool scen. Och så fungerar Independence Day för det mesta, den är cool men har inte mycket till subtext. 

Detta är dock ovanligt för genren, politik och gömda budskap har varit standard i invasionfilmer. Tittar man på en av de första som “War of the Worlds” så pratade den om atomvapen och Kalla Kriget. Remaken som Spielberg gjorde handlande om 9/11. “Invasion of the Body Snatcher” handlade först om kommunisträdslan medan dess remake pratade om USA efter Vietnam. 

Det finns så många som använder utomjordingar från en annan värld för att prata om VÅR värld. 

Och just det pratar vi om i senaste avsnittet av podcasten “Nörden & Jag”, invasionsfilmer och vad de betytt genom tiderna. Vilka är de bästa och räknas Ridley Scotts “Alien” som en invasionsfilm? 

Allt detta och mycket mer med många skratt! 
Finns även på iTunes & Acast
| 30 juni 2016 21:00 |