Spel

Skribent

Anders Eklöf

27 februari 2021 | 16:20

Barndomsminnen och nya spel — Pokémon fyller 25!

Det världsomspännande fenomenet om att fånga monster i bollar fyller 25. MovieZine blickar tillbaka till åren som gått och blickar framåt på nya spel.
Den 27 februari 1996 släpptes spelen "Pokémon Red" och "Pokémon Blue" i Japan, till den lilla handhållna konsolen Game Boy. Resten, får man väl säga, är historia.
 
Nu, 25 år senare, är franschisen än idag ett stort fenomen världen över som fortsätter att förtrolla både barn och vuxna med de gulliga figurerna i form av spel, tv-serier, filmer och spelkort. När Satoshi Tajiri sålde in konceptet till Nintendo visste nog varken han eller spelföretaget vilket grepp serien skulle få på världen. 
 
Här är en riktigt fin sammanfattning av alla åren som Pokémon varit med oss: 
 
 

En "fluga" som stannade kvar 

 
När spelen kom hit till Sverige under hösten 1999 var jag 9 år gammal. De 150 olika färgglada varelserna med Pikachu i täten hänförde mig direkt, vilket gjorde att "Pokémon Red" blev min allra första spelupplevelse. Trots att äventyret som visades på den lilla LCD-skärmen var svartvitt och minimalt var det något helt annat än vad jag upplevt i populärkulturen tidigare, med en omfattning som fullkomligt fascinerade mig.
 
Även om fångandet och stridandet mellan fickmonstren låg i fokus var det världen, utforskandet av den och berättelsen som greppade tag i mig allra mest. Pokémontränaren Red och hans kamp mot den ondskefulla organisationen Team Rocket och dess barska ledare Giovanni är än idag en av de mest minnesvärda spelupplevelserna jag haft. 
 
När den tecknade tv-serien sändes på TV4 på lördagsmorgnarna satt jag med spänning bänkad framför min lilla tjock-tv för att få se vilka makalösa äventyr Ash, Misty och Brock skulle ge sig ut på den här veckan. På skolgården samlades barn i olika åldrar i stora grupper för att byta de ovärderliga spelkorten, där en glittrig Charizard ansågs vara värd mer pengar än vad våra små hjärnor egentligen kunde föreställa sig. 
 
 
När åren gick blev intresset för Pokémon mindre och mindre, även om jag spelade de nya spelen ibland och de varma minnena fortfarande fanns kvar. Idag är jag inget större fan av serien, mer än att jag blickar tillbaka på tiden då jag var det med värme i bröstet. 
 
För några år sedan fick dock franchisen en rejäl comeback när "Pokémon Go" släpptes sommaren 2016, som fick människor i alla åldrar att ta med ut sina mobiltelefoner i naturen för att fånga digitala monster. Även om jag inte spelade mer än några veckor var det fascinerade att föreställa sig att varje person med en mobil i handen kunde vara ute på jakt efter en ovanlig Pikachu, likt hur jag låtsades göra det som barn. 
 
Att sen få se fenomenet bli en påkostad Hollywood-film på bioduken i form av "Detective Pikachu" några år senare var även det magiskt, en film som inte bara var nostalgisk utan även ganska underhållande. 
 
 

Nya och gamla äventyr väntar på horisonten

 
För att fira 25-årsdagen höll The Pokémon Company en direktsändning där ett gäng nya spel avslöjades.
 
Ett är "Pokémon Brilliant Diamond" och "Pokémon Shining Pearl" som är remakes på de gamla spelen från de gamla Nintendo DS-spelen från 2007, som nu kommer till Nintendo Switch. 
 
Spelen släpps någon gång i slutet av 2021. 
 
 
Den största nyheten var dock spelet "Pokémon Legends Arceus", som för första gången i seriens historia låter dig utforska en öppen värld och fånga monster direkt på fältet. 
 
Spelet utspelar sig i regionen Sinnoh där du får välja mellan att börja med monstren Rowlett, Cyndaquiel eller Oshawatt som din partner. Samtidigt gäller det att nysta i ett mysterium kring den legendariska varelsen Arceus. 
 
Spelet släpps någon gång under 2022. 
 
 
Hur ser din relation till Pokémon-serien ut? Kommer du köpa de nya spelen? 
| 27 februari 2021 16:20 |