Film

Skribent

Sebastian Lind

18 juni 2021 | 10:00

Plocka fram vitlöken! Kultfilmen "Blacula" är tillbaka i ny reboot

Under 70-talet slog blaxploitation-genren ned som en bomb i filmvärlden. Nu avslöjar MGM att en reboot på kultklassiska "Blacula" är på väg.
Den ursprungliga "Blacula"-filmen släpptes 1972 och handlar om en afrikansk prins som på 1700-talet reser till Greve Dracula för att be honom om hjälp med att stoppa slavhandeln. Men saker och ting går inte som prinsen hoppats på – Dracula surnar till och uttalar en förbannelse över prinsen, vilket får honom att sova i 200 år innan han vaknar igen och kan börja hämnas på de som tjänat pengar på att sälja afrikanska människor som handelsvaror.
 
Den nya filmen ska enligt Variety bli en reboot, men också en fortsättning på "Blacula" och dess uppföljare "Scream Blacula Scream". Bakgrunden för del tre är förlagd till "en storstad efter coronapandemin". Vi vet också att filmen regisseras av Dean Taylor, som tidigare filmat "Meet the Blacks" och "The Intruder".
 
– Blacula är kanske den mest prestigefyllda svarta filmserien och så viktig för kulturen då den gav upphov till en våg av blaxploitation-skräckfilmer, som helt förändrade hur vårt folk sågs på vita duken, säger Dean Taylor i ett pressmeddelande.
 
– Det är helt galet att den här serien aldrig fick samma energi eller uppmuntran som andra genrefilmer fått genom åren, men den här rebooten ska ändra på allt det.
 
 
Blaxploitation-genrens fokus är att lyfta fram svarta skådespelare och stories. Genren riktade sig från början främst till en afroamerikansk publik som ville se sig själva mer representerade i filmvärlden, men ökade under 70-talet snabbt i popularitet även bland andra grupper. Just "Blacula" blev startskottet för skräckfilmer med blaxploitation-tema och efter den här filmen följde andra titlar som "Dr Black & Mr Hyde", "Blackenstein" och "Exorcisten"-inspirerade "Abby".
| 18 juni 2021 10:00 |