Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 augusti 2022 | 09:30

"Pinocchio" vs "Pinocchio": Vilken version vill du helst se?

Robert Zemeckis Disney-saga utmanas inom kort av Guillermo del Toros mörkare vision. Vi jämför årets två filmer om Pinocchio.
Då sagan om Pinocchio är allmän egendom sedan 80 år tillbaka är det fritt fram för vem som helst att göra filmer om trädockan som ville bli en riktig pojke.
 
Ibland kan sånt leda till att flera snarlika projekt släpps nära inpå varann. Häromåret kunde vi exempelvis se Matteo Garrones italienska "Pinocchio" (2019) på svenska biodukar. Sen kom även ryska animerade "Pinocchio: A True Story" (2021), som släpptes engelskdubbad i USA i början av året - ett lågt IMDb-betyg skvallrar om att vi inte har missat något spektakulärt.
 
Nu till hösten 2022 då ytterligare två Pinocchio-filmer väntar på premiär. Den här gången handlar det om två något mer ambitiösa satsningar från välrenommerade regissörer. Vi ställer "Pinocchio" mot "Pinocchio" - må längsta näsa vinna!
 
 

Robert Zemeckis "Pinocchio" på Disney+

 
Redan 8 september, under den premiärspäckade Disney+ Day (aka lilla julafton för Disneynördar), släpps Robert Zemeckis live action-film med Tom Hanks och en datoranimerad Pinocchio som på pricken ser ut som i filmen från 1940.
 
Bakgrund: I april 2015 stod det klart att Disney planerade en spelfilmsremake av sin animerade "Pinocchio" från 1940. År 2017 kom regissören Sam Mendes ("Skyfall") ombord, men hoppade av kort därefter. Tom Hanks kom ombord 2018 och Robert Zemeckis anslöt sig 2019.
 
Handling: Dockmakaren och snickaren Geppetto skapar en träpojke som får liv, och blir som hans egna son. Men för att bli en riktig pojke måste han ge sig ut i världen på ett äventyr. Spelfilmen följer samma story som den animerade klassikern och vi kommer få känna igen flera av sångerna, som "Ser du stjärnan i det blå?". Bara det är fin nostalgi (och julkänslor!).
 
Regissör: Hollywood-veteran med härliga filmer som "Tillbaka till framtiden", "Forrest Gump" och "Cast Away" bakom sig. Robert Zemeckis vet hur man snickrar ihop en publikfriande film, men hans senaste - "Häxorna" - gick inte hem hos kritiker.
 
Rollista: Tom Hanks spelar Geppetto och Cynthia Erivo är Blå Fén, några av filmens få mänskliga roller. Bland rösterna hör vi Benjamin Evan Ainsworth (Pinocchio), Joseph Gordon-Levitt (Benjamin Syrsa), Luke Evans, Keegan-Michael Key och Lorraine Bracco.
 
Premiär: 8 september på Disney+
 
 

"Guillermo del Toros Pinocchio" på Netflix

 
För att inte förväxlas med några andra Pinocchios har filmskaparen Guillermo del Toro lite kaxigt lagt in sitt egna namn i titeln. Men är det någon som kan göra sånt, så är det väl han. Del Toros hjärteprojekt får premiär i vinter.
 
Bakgrund: Det har tagit tid för Guillermo att snickra ihop det här projektet. Redan 2008 blev det officiellt. 2012 såg "Pinocchio" ut att komma igång, men hamnade gång på gång i det så kallade "development hell". Hösten 2019 stod det klart att Netflix öppnat stora plånboken för att låta honom förverkliga sin vision.
 
Handling: Tanken är att denna "Pinocchio" ska ligga närmare Carlo Collodis originalberättelse från 1880-talet. Något mörkare och läskigare, för åldrarna 10 och uppåt. Handlingen har förflyttats till Mussolini-styrda Italien på 1930-talet där "Pinocchio blir rekryterad av fascister för att bli soldat", säger del Toro till EW.com.
 
Regissör: Skräck- och fantasy-vane del Toro behöver ingen presentation efter filmer som "Pans labyrint" och "The Shape of Water" - nytänkande vuxensagor med härlig mysrys-faktor. Man får inte glömma att Guillermo del Toro inte är ensam regissör här. Till sin första animerade film tar han hjälp av medregissören Mark Gustafson, som jobbat med stop motion på filmer som Wes Andersons "Den fantastiska räven".
 
Rollista: Förutom Gregory Mann (Pinocchio) och David Bradley (Geppetto) kommer vi få höra Finn Wolfhard, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Ewan McGregor, John Turturro, Christoph Waltz och Ron Perlman i de olika rollerna.
 
Premiär: December 2022 på Netflix
 
Vilken av filmerna vill ni helst se? Tyck till nedan.
| 26 augusti 2022 09:30 |