KRÖNIKA

Skribent

Fabian Nordlander

10 februari 2015 | 17:30

Peter Parker är din farfars Spider-Man

Kom igen nu Marvel! Ta en risk och låt Miles Morales vara Spider-Man, skriver Fabian Nordlander.
Äntligen.

Nu är det officiellt. Spider-Man återvänder till sitt hem hos Marvel för att introduceras till det officiella cinematiska universumet, halleluja. Men vad innebär detta, vad är spelreglerna? Och varför är det dags för Peter Parker att ännu en gång slänga dräkten i soptunnan?

Låt oss först titta på vad som hänt. Under snart 20 år har Sony ägt en bit av Spider-Man, alltså inte bara filmlicensen utan en hel bit av Spider-Man. Oftast lånar filmbolag licensen att få göra film, men när Marvel sålde Spider-Man så var de så desperata så att de sålde en hel bit av karaktären överlag. Alltså äger Sony bitar som ger dem intäkter från leksaker, merchandise och serietidningarna. Inte så konstigt att de inte velat släppa karaktären från sitt nät, Spider-Man är mångmiljardbusiness utanför filmerna. Men ibland så hörs fansens rop högre än klirr. Många var inte nöjda med den väg som Sony gick med sin reboot med Andrew Garfield, särskilt den senaste filmen. Visst, de drog in pengar men till och med Sony förstod att intresset svalnat. 

Så nu efter många spekulationer och läckta e-mails ska Sony äntligen låta Marvel Studios få använda superhjältarnas största kassako. Marvel kommer alltså inte få tillbaka rättigheterna, men han lånas tillbaka med Sonys tillsyn. Den före detta Sony-VD:n Amy Pascal kommer nu kliva ner från sin post och nu endast medproducera med Marvel Studios gudfader Kevin Feige, så Sonys grepp kommer fortfarande vara hårt. 

Men Spidey då? Your friendly neighborhood spider, wall crawler, Peter Parker. Vad händer där? Garfield är officiellt ute ur bilden, detta blir återigen en fräsch reboot. Men hur fräsch? Kommer vi ännu en gång se mesiga Peter Parker bli biten av en radioaktiv spindel och motiveras av skuld för att klä sig i de blåröda trikåerna? Eller ska vi få se något nytt, fräscht och modernt? Vad sägs som en icke-vit Spider-Man? Jag vet en kille ämnad för det jobbet: Miles Morales. I serietidningarna har Marvel två parallella universum, den officiella vi alla känner till samt den andra så kallade The Ultimate Universe. Där ser våra Marvel-karaktärer lite annorlunda ut, några av deras bakgrunder och kostymer är ändrade men kärnan består. Men i Ultimate-universumet dör Peter Parker och får en efterträdare vid namn Miles Morales, en ung kille som är halvt afro-amerikan och halvt mexikansk. Han lever ett tufft liv med en kriminell bror som ständigt påminner honom om hans kriminella arv. Brodern dör senare i en olycka orsakat av sitt egna brott, Miles bevittnar detta och hör sin bror säga i det sista att de är densamma. Strax efter dör Peter Parker och hans blod blir experimenterat på av Oscorp som försöker återskapa den process som fick Parker att få sina krafter. Av misstag blir Miles biten av den spindeln som fått ta del av Peters blod, resten är historia.

Miles Morales introducerades 2011 och var inspirerad av Barack Obama och hans otippade framgång till att bli president. Så Marvel tyckte att om en svart man kunde bli president, så kan en svart man lika gärna bli Spider-Man. Utseendet inspirerades av Donald Glover från "Community", han ska nu dessutom ge Miles sin röst i den kommande tecknade serien.

Miles är den moderna Spider-Man, en hjälte av vår tid. Vi har nu sett under 15 år en Peter Parker som gnäller omkring, nu kan vi väl få något nytt. Garfield var ingen outsider, han var en snygg hipsterhunk som kunde skejta och dejta den snyggaste tjejen. Miles är en sann outsider, något som krävs för en Spider-Man. Världen är redo. Det som dock kan tala emot denna teori bortsett från norm är filmen som Spider-Man kommer introduceras i, "Captain America: Civil War". Serienördar som hör att Spider-Man kommer vara med kan bara tänka på en sak, Peter Parkers identitet. I den storyn i serierna så slåss alla Marvels hjältar med varandra på grund av att regeringen vill tvinga dem att exponera sina identiteter och hjältarna delas i två läger, för och emot. Och Peter Parker är den första som faktiskt kommer ut och avslöjar sin identitet för världen. Detta är en stor del av Peter Parkers historia och en story som få vill missa på film. Men det skulle vara det enda argumentet för att behålla Peter Parker.

Kom igen nu Marvel, ta en risk och låt Miles Morales vara Spider-Man. För i slutändan handlar inte identiteten Spider-Man om svart eller vit, det handlar om ansvar. Och vad spelar det för roll, för med masken på så är Spider-Man en neutral symbol förklädd i blårött.
| 10 februari 2015 17:30 |