Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 augusti 2018 | 12:00

Peter Jackson har gjort en film om första världskriget

Dokumentären ”They Shall Not Grow Old” sätter färg på gamla arkivbilder. Snart blir det premiär på London Film Festival.
Peter Jacksons nästa filmprojekt har varken hober eller jätteapor i huvudrollerna. Istället handlar det om hjältarna från första världskriget, som med modern teknik får nytt liv på bioduken.

Filmen ”They Shall Not Grow Old” använder sig av arkivbilder från bland annat Imperial War Museum, som har blivit färglagda och konverterade till 3D. Jackson själv kommenterar i ett pressmeddelande:

- Jag ville sträcka mig igenom tidens dimma och dra dessa män in i den moderna världen, så att de kan återfå sin mänsklighet på nytt - istället för att ses som Charlie Chaplin-figurer i en vintage-film. Våra datorer har suddat ut 100 år av filmiska begränsningar, och vi får se och höra det stora kriget så som de själva upplevde det.
 
 
Dokumentären får sin premiär i London den 16 oktober, nästan 100 år sedan första världskrigets slut. Kriget pågick mellan juli 1914 och november 1918.
 
Peter Jackson är dubbelt aktuell i år: i december är det premiär för episka äventyrsfilmen "Mortal Engines" som han både skrivit och producerat.
| 21 augusti 2018 12:00 |