Film

Skribent

Alexander Svensson

10 november 2023 | 08:00

Nu på HBO Max: Peter Jackson brände nära 200 miljoner med den här sci-fi-floppen

"Sagan om Ringens" mindre kända filmsyskon landar på streamingtjänsten.
Att stora delar av teamet bakom “Sagan om Ringen” slog ihop sina kloka huvuden för en ny storsatsning gjorde nog många spända på förhand.
 
Peter Jackson, regissören bakom den hyllade fantasytrilogin producerar och skriver manus tillsammans med Fran Walsh och Philippa Boyens. Christian Rivers, som arbetade med Midgårds visuella effekter har befordrats till regissör. Och Hugo Weaving har lämnat Vattnadal för att istället bossa över London.
 
Filmen är “Mortal Engines”, och trots all talang blev den ett katastrofalt misslyckande.
 
Filmen i sig är inte dålig. Tvärtom är den tillochmed (enligt undertecknad) ganska bra, om man kan förlåta en inte helt originell story (har du sett anfallet mot Dödsstjärnan i första “Star Wars” så kommer du känna igen dig). “Mortal Engines” baseras på boken med samma namn av Philip Reeves, och följer den unga kvinnan Hester Shaw som söker hämnas på den dryge Valentine, som bossar för staden London i en värld där städer kör omkring på hjul.
 
 
Hugo Weavings brödrost har en cameo i filmen.
 
Sekvenser som utnyttjar filmens galna premiss med rullande städer är bland filmens mest minnesvärda (öppningsscenen är hur häftig som helst), och här finns även en finstämd och mörk historia om en cyborg spelad av Stephen Lang (“Avatar”) som är väl värd att se.
 
“Mortal Engines” gick dock käpprätt åt skogen på biograferna. Enligt beräkningar från Deadline förlorade filmen 174.8 miljoner dollar, vilket lär ha lett till både tårar och självrannsakan hos Universal som producerade filmen.
 
Exakt vad som gick snett är alltid svårt att avgöra, men de dåliga recensionerna och den hårda konkurrensen på biograferna (“Aquaman”, “Bumblebee” och “Spider-Man: Into the Spiderverse” gick alla upp på bio i samma veva som “Mortal Engines”) lär ha varit två skäl.
 
Känner du igen Stephen Lang?
 
Inte heller har rollistan en superkänd megastjärna som bär upp kalaset och lockar biobesökare. Hugo Weaving är förvisso alltid bra, och är härligt ond här, men ett affischnamn i samma marknadsklass som Tom Cruise eller Matt Damon är han ju inte.
 
Övriga skådisar var i stort sett okända när filmen släpptes: isländska Hera Hilmar (“See”) gör rollen som Hester Shaw, Robert Sheehan (Klaus i "The Umbrella Academy”) spelar den unge hjälten Tom, och i en biroll hittar vi den numera superpopulära Regé-Jean Page, som något år efter “Mortal Engines” fick världen på fall i rollen som Simon i “Bridgerton”.
 
Vill du ge “Mortal Engines” den chans den faktiskt förtjänar, eller (om du var en av de typ tre personer som såg den på bio) se den igen så rullar den in på HBO Max idag.
 
 
| 10 november 2023 08:00 |